Helyi közélet

2020.06.22. 08:00

Felújítják a balástyai dísztavat

Június 8-án a tó feletti híd leemelésével és a tómeder újra kialakításának földmunkáival megkezdődött a sportcsarnok és az iskola előtti dísztó felújítása – újságolta Ujvári László polgármester.

I. P.

Fotó: Illin Klára

A település központjában, a kiserdőn kívül, ahol miniarborétumot, pihenőerdőt alakítanak ki – a jelenlegi fák mellett lesz például ámbrafa, éger, galagonya, fehér virágú díszalmafa, babarózsa, díszkörte, aranykőris, bordó levelű díszcseresznye, selyemfenyő, lonc, korallberkenye, orbáncfű, lepényfa, vérszilva, oszlopos csörgőfa és ezüsthárs –, másutt is szorgos munkával találkozhatnak az arra sétálók.

– A több mint 10 éve létrehozott dísztavat, az azon átívelő kis hidat az idők során többször javítottuk, renováltuk, vizet is kellett cserélni. A rendszeresen alacsony vízállás miatt az élővilága felborult, állapota tarthatatlanná vált, cselekedni kellett – közölte Ujvári László. Még május végén a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület kiszivattyúzta a tóból a vizet, a közmunkások kitakarították a medret, a díszhalakat és a vízinövényeket az újratelepítésig biztonságba helyezték. A tómeder szilárd, vízzáró burkolatot kapott: 30 köbméternyi beton 15 centiméter vastagon került a teraszos tómederbe, vasbeton réteget kialakítva. Majd a felújított híd visszakerül a helyére, ezt követően telepítik vissza a díszhalakat és a vízinövényeket. A beruházás pár héten belül elkészül – mondta a polgármester.

Zajlanak a balástyai dísztó rekonstrukciós munkái, vasbeton tómedret alakítottak.
Fotó: Illin Klára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában