Töretlen a diákok munkavállalási kedve 

2020.06.10. 10:17

Főleg a mezőgazdaság várja a fiatalokat nyáron

A középiskolások idén főként a mezőgazdaságban helyezkedhetnek el nyárára. Az biztos, hogy idén lényegesen több diák szeretne dolgozni, mint amennyi munkalehetőség van. 

Hajó Edina, Tábori Szilvia

A kereskedelembe azokat várják inkább nyáron, akiknek már van gyakorlatuk.

Fotó: Karnok Csaba

– Csongrád megyében harminc százalékkal kevesebb diákot kérnek a munkáltatók, Békés megyében ötven százalék alá esett a diákfoglalkoztatás. Nagyjából ez utóbbi az országos átlag is. A március eleji felvásárlási láz miatt magas óraszámban dolgozhattak a felsőoktatásban tanulók, most inkább saját munkavállalóiknak adnak lehetőséget a nagyvállalatok – fejtette ki Szolga Judit, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet dél-alföldi régióvezetője.

Hozzátette, nyáron egy-két hónapra azokat várják a nagyobb áruházak, akik az iskolaidőszak alatt is dolgoztak, és már van árufeltöltési vagy pénztárosi gyakorlatuk.

A mezőgazdaságban nem csökkent a diákmunkások iránti igény.
Fotó: Laufer László

Szülői elszántság

Szolga Judit szerint az már biztos, hogy lényegesen több középiskolás szeretne nyári munkát az idén, mint amennyi munkalehetőség lesz. Azt is tapasztalta, hogy a szülők most jobban szorgalmazzák, hogy dolgozzanak gyerekeik a nyáron. A szegedi iskolaszövetkezetbe újonnan regisztráló középiskolás édesapja saját motivációjáról azt mondta: szeretné, ha a fia felelősséget tanulna. Azt, hogy saját erőből érje el azokat az extra dolgokat, amit szeretne megvásárolni magának. Támogatja a kitűzött céljaiban, segíti a regisztrációtól egészen az elhelyezkedésig.

Nem a zsebpénz a tét

– Évről évre más a diákmunkára érkező csapatok összetétele – mondta Tamás István, a csanádpalotai Zöld Határ Növénytermesztési Kft. ügyvezetője, aki általános jelenségként érzékeli a jelentkezők megváltozott motivációját. Míg korábban a zsebpénzért dolgoztak a fiatalok, most nem feltétlenül létszükség a kereset, illetve kevésbé érzik a munka súlyát. De ebben a változó világban alkalmazkodni kell egymáshoz, pozitív hozzáállással és pedagógiai érzékkel segíteni a diákokat.

– A térség nagyon erős mezőgazdasági munkákban, az ágazatban a foglalkoztatást nem érintette a járványhelyzet. Az idei nyár nagy kérdése, hogy a diákok hajlandók-e mezőgazdasági idénymunkát, paradicsomcsomagolást, kukorica-utóellenőrzést vagy -nemesítést vállalni, ugyanis kevésbé lesz lehetőségük válogatni – magyarázta.

A kereskedelembe azokat várják inkább nyáron, akiknek már van gyakorlatuk.
Fotó: Karnok Csaba

Vonzó a vendéglátóipar

Ezt erősítette meg a diákok oldaláról a hetek óta aktívan nyári munkát kereső szegvári fiatal lapunknak. A 16 éves, tanév közben Szegeden kollégista fiú először nem akart mezőgazdasági munkát, de végül kukorica-utóellenőrzésre jelentkezett. Próbálkozott a vendéglátóiparral, azt remélve, hogy a Balaton környékén a Csongrád-Csanád megyei 800-900 forintos nettó órabérnél jobbat adnak.

A déli parti települések éttermeinél próbálkozott, de kora és a tapasztalat hiánya miatt egyelőre elutasították. Az meglepte, hogy a fizetések ott sem magasabbak. A foglalkoztatói oldalról Szolga Judit is megerősítette, hogy a diákok kifejezetten szeretnek a vendéglátásban, turizmusban dolgozni, de jelenleg erre még nincs lehetőségük.

Anna és Virág 16 évesek, tavaly egy pékségben dolgoztak Hódmezővásárhelyen. Idén más munkát keresnek.

– Kukorica-utóellenőrzést csinálunk majd, ugyanis az fizet a legjobban, 1200 forintot óránként. Egy szórólapon találtuk ezt a lehetőséget. Még soha nem próbáltuk – magyarázta lapunknak Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában