Helyi közélet

2020.06.20. 08:30

Folytatják az egykori székesegyház külső felújítását

Három ütemben harminc millió forintból újul meg a rókusi templom hátsó része. Ahogyan tavaly nyáron, úgy most is a hívek adományából renoválják. Következő célkitűzés a padló helyreállítása, hiszen már 8-10 centit süllyedt.

Kiss Anna

Szeged – 2020.06.19. Megújul a rókusi templom hátsó része, tavaly ez kimaradt a fejlesztésből. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Kijavítják a vakolatot, megtisztítják a kőfelületeket, festenek és konzerválnak – jelenleg ilyen munkálatok zajlanak a Szent Rókus-templom külső részén. Kretovics László plébános a Délmagyarországnak elmondta, összesen mintegy harminc millió forintot költenek a templom régi pompájának visszaállítására a hívek adományaiból. Az egykori katedrális külseje már jelentősen leromlott az elmúlt százhúsz év alatt, ráadásul előtte haladnak el a buszok, a villamosok és az egyik legfontosabb külföldre vezető útszakasz is. Így a jelentős forgalom miatt folyamatos a rezgés, ami károsítja az épületet, épp úgy, mint a járművekből kiáradó anyagok.

A lelkipásztortól megtudtuk, három ütemben renoválják a templom hátsó részét, hiszen a forrástól függ, mennyit tudnak megvalósítani az elképzeléseikből, ezért nem szerették volna egyszerre felállványozni. Hozzátette, ha kész az első rész, rendezik az anyagiakat, aztán kezdenek hozzá a második ütemhez, és ha még marad elegendő pénzük, akkor a harmadik rész is megszépül. Emellett a lapos tető kijavítása is fontos lenne már, ezt bádoggal tervezik megoldani, de csak akkor, ha ezt az anyagiak megengedik.

Visszanyeri régi pompáját a Szent Rókus-templom Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

A Szent Rókus-templomot 1905 és 1909 között építették, neogótikus stílusban. Egy ideig püspöki székesegyházként is szolgált, azonban legalább harmincöt éve nem volt felújítva, az idő vasfoga pedig rendesen kikezdte az épületet. Éppen ezért tavaly elkezdték a renoválását a hívek adományaiból, akkor a két torony, a homlokzat és az oldalhajók újultak meg. A kereszthajóig jutottak a meglévő keretből. Ezt a munkát folytatják most. Ugyanaz az orosházi cég végzi a kivitelezést, mint tavaly nyáron.

Így egyelőre a külseje tudja visszanyerni régi pompáját, az egész templom rekonstrukciója nagyjából 200 millió forintba kerülne. Tervben van viszont a padló helyreállítása, mert a főoltár előtti részen és annak környékén már 8-10 centimétert süllyedt. A plébános elmondta, attól tartanak, hogy ez folytatódik, viszont a rendbetételre jelentős összeg kellene, mert műemlékvédelem alatt áll a templom. Így csakis olyan padlólapokat tehetnek le, mint a jelenlegiek, viszont olyat ma már csak nagyon kevés helyen vagy nem is gyártanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában