Helyi közélet

2020.06.30. 18:32

Függőség a családban

Szeretet és ragaszkodás helyett félelem, szégyen, bűntudat, bizonytalanság, önbecsülési zavar, konfliktusokkal teli családi légkör. Ez csak néhány tünet, amely a szenvedélybeteg családban felnőtt gyerekeket akár életük végéig is kísértheti, rendszerint ilyen háttérrel és lelki sebekkel indulnak neki a nagybetűs életnek– nyilatkozta lapunknak a tabunak számító témáról Petke Zsolt addiktológus.

Munkatársunktól

Dr. Petke Zsolt addiktológus. FOTÓ: FACEBOOK

– Mit jelent szenvedélybeteg szülő gyermekének lenni?

– Kiszolgáltatott és magányos életutat takar, mivel iszonyatosan nehéz dolgokkal kell megküzdeniük. Korán sérülnek a szerepek, hiányzik az a szülői háttér, amire támaszkodhatnak. A szenvedélybeteg szülőkre jellemző a kettősség: vagy nagyon elutasítók, vagy nagyon rányomják a szeretetüket a gyerekükre, ami náluk egyfajta belső konfliktust, állandó bizonytalanságot, tartós szorongást okoz.

– Az önértékelésük alacsony?

– Ugyanolyan mélyen van, mint a szüleiknek. Ez egy transzgenerációs probléma, amit a gyerekek útravalóként kapnak a szüleiktől, rendkívül nehéz ezt az átörökítést megszakítani. Ha a gyerek nem is lép a függő szülő nyomdokaiba a szerhasználat vonatkozásában, a legtöbb mintát mégis magában hordozza. Sok olyan kliensem van, aki alkoholista szülők gyerekeként felesküdött arra, hogy soha nem fog a pohárhoz nyúlni. Krízishelyzetben mégis pohárhoz, szerhez nyúlnak, mivel ez az egyetlen minta, amelyet ismernek a probléma kezelésére.

– Felnőttként milyen problémákkal kell még szembenézniük?

– Felnőttként képtelenek tartós párkapcsolatot kialakítani. Erősen vágynak a szeretetre, a kapcsolatokra, de ahogy elérik, nem tudnak vele mit kezdeni.

– A rossz példák ellenére lehetnek pozitív életutak is?

– Hogyne! Egyik kliensem édesapja alkoholista volt, gyakran eljárt a keze otthon. A lány alig várta, hogy elköltözhessen otthonról, 14 évesen bentlakásos iskolába ment, „kimenekítette” magát a toxikus környezetből, elkezdett komolyan sportolni. Annyira céltudatos volt, hogy országos szinten is kitűnő eredményeket ért el. A szenvedélybeteg szülők gyerekei könnyebben elköteleződnek, hihetetlen teljesítményre képesek, így megbízható munkaerők.

– A függő szülők képesek a gyerekük miatt megváltozni?

– Erre ritkán látok példát, azonban ha a másik szülő, esetleg további családtagok segítenek támogatóan beszélni a problémáról, nő az esély a változtatás iránti elköteleződésre. A hozzátartozói csoportok, az önismereti munka fontos támogatást nyújthatnak ebben. (MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában