Tavasszal ismét hófehérre meszelték

2020.06.10. 12:15

Gondozzák a falu keresztjeit Kiszomboron

Önkéntes alapon végzik értékmentő munkájukat a kiszombori honismereti kör tagjai. Tavasszal ismét megszépültek kezük nyomán a köztéri műemlékek.

Tóth A. Péter

A kiszombori honismereti kör tagjai évek óta magukénak érzik a helyi hagyományok ápolását, a falu életének szervezését.

Fotó: Endrész Erzsébet

Kiszomborról az embernek először talán Árpád-kori körtemploma jut eszébe, pedig egyéb szakrális emlékekben is bővelkedik a település. A falusiak szívügyüknek tekintik az évszázados alkotások sorsát. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai hat keresztet gondoznak, a tavaszi nagytakarítás mellett a keresztek felújítását is maguk végzik.

Ha kell, meszelnek, ha kell, feszületet tisztítanak – fontosnak tartják hagyományaik ápolását a kiszombori lokálpatrióták.
Fotó: Endrész Erzsébet

 

– Minden tavasszal meszeléssel szépítjük meg a keresztek talapzatát. Az idei tavaszi meszeléseket a koronavírus-járvány miatt önkéntes alapon vállalták tagjaink. Óvatosságból egyszerre mindig csak két fő vett részt a munkában. A munka megszervezéséről és a partnerek szállításáról én gondoskodtam – mondta lapunknak Endrész Erzsébet, az egyesület elnöke.

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Körnek jelenleg 76 tagja, és hat tiszteletbeli tagja van, valamennyien magukénak érzik a kiszombori hagyományok ápolását, a falu életének szervezését. Többek között a falu határában évekkel ezelőtt megálmodott különleges kukoricalabirintus kialakítása is hozzájuk köthető.

A kiszombori honismereti kör tagjai évek óta magukénak érzik a helyi hagyományok ápolását, a falu életének szervezését.

A magyar vidék hihetetlenül gazdag köztéri szakrális emlékekben, évszázados kápolnák, búcsújáró helyek, templomok és kálváriadombok országszerte népünk vallásosságáról tanúskodnak. Falvaink keresztjeit haranglábak mellett, utak mentén, és más nevezetes helyeken állították őseink. Kiszomboron jelenleg tíz kereszt áll, ebből négy a falu határát jelölte, ezek a községet átszelő utakat őrzik. A többi kereszt eredetileg a falu belső határát jelölhette. A zombori keresztek gondozását a honismereti kör tagjai mellett a helyi önkormányzat, magánszemélyek és a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársai végzik.

– Út menti keresztjeink mellett a sándormajori emlékhelyet is mi gondozzuk. Évek óta a helyi Marosszögi Egyetértés Vadásztársaság biztosítja a meszet a munkához – tette hozzá Endrész Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában