Megkezdik a felderítést a megyében

2020.06.25. 14:40

Indul a parlagfűmentesítés időszaka

Kilenc millió forint bírságot szabtak ki a térségben mintegy 360 hektár parlagfűvel fertőzött terület felderítése után tavaly. A mentesítési felhívások ellenére romlik a helyzet, főként a megbolygatott földeken szaporodhat el a gyomnövény. 

T. Sz.

20190703 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Ember magasságú parlagfű a Diósgyőri vár melletti területen.

Fotó: Bujdos Tibor (illusztráció)

A jól bevált földi felderítést drónnal és helikopteres támogatással kiegészítve kezdik meg az októberig tartó parlagfű szezont a megyében.

– Irtani, mentesíteni kell a mezőgazdasági területeket – hangsúlyozta most is Juhász Tünde kormánymegbízott a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali főosztálya, illetve az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály egyeztetését követően. Hozzátette: a technikai fejlesztésekkel, az újabb eszközök bevetésével növekszik a felderített területek és ezzel együtt a büntetések száma. Tavaly hétszáz darab, összesen 360 hektár érintett földterületre kilenc millió forint bírságot szabtak ki. A pénzbüntetést a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi osztálya az érintett terület fertőzöttsége alapján határozza meg, tizenötezertől ötmillió forintig.

Juhász Tünde kormánymegbízott a mezőgazdasági területek mentesítésének fontosságát hangsúlyozta. Fotó: Tábori Szilvia

A felderítők tapasztalata azt mutatja, főként a szántóföldek szélén, a művelési munkálatok végeztével, a tarlókon szaporodik el a légúti allergiát okozó gyomnövény. Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Növényegészségügyi osztály vezetője úgy fogalmazott: a laza szerkezetű, homokos vidéken gyakoribb a parlagfű, amely a frissen bolygatott területeket foglalja el, majd a szeles időjárásban gyorsan életre kap. Az intenzívebb esőzések miatti vízfoltos területeken a takarónövényzet kipusztulhat, és szinte azonnal megjelenik a gyom, de ugyanilyen könnyen bukkan fel a lombját ledobó napraforgós földben.

Az elhanyagolt földeken terem a legtöbb parlagfű
Fotó: Tábori Szilvia

A környezeti tényezők egyébként nem gátolják a gyomnövény fejlődését, nyár elejétől októberig folyamatosan terjed, kizárólag területgondozással, fokozott mentesítéssel csökkenthető a jelenléte. Talajmunkálatoknál a terület folyamatos ápolásával, a természetes vegetáció kialakulásával, a parlagfű fertőzöttség megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában