A Németh Lászlóhoz kerülhet a Bessenyei

2020.06.02. 18:15

Intézményeket szerveznének át

Öt évre keresett új könyvtárigazgatót a hódmezővásárhelyi önkormányzat, legalábbis így írták ki a pályázatot. A véleményezési közgyűlésen azonban kiderült, a tervek között az szerepel, hogy a művelődés házat és a könyvtárat egy intézménybe szervezik.

Kovács Erika

A vásárhelyi önkormányzat az eddigi vezető, Soós Csilla nyugdíjba vonulása miatt, augusztus 1-jétől 2025. július 31-ig írta ki a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár vezetői pályázatát, amire ketten jelentkeztek.

Márki-Zay Péter polgármester a múlt heti véleményező közgyűlésen azonban bejelentette, intézményi átszervezést terveznek.

– A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ jelenleg a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ része. A múzeum közgyűjteményi feladatokat lát el, a művelődési központ pedig közművelődésit. Ugyan a könyvtár is közgyűjteménynek számít, de számos közművelődési feladatot is ellát – emelte ki Márki-Zay Péter, megemlítve, hogy a tevékenységek jobb összehangolása, hatékonyabb működése érdekében tervezik az átszervezést, amit a közeljövőben a közgyűlés elé terjeszt.

Krupiczer Ferenc, a polgármestert támogatói képviselői többség tagja azt javasolta, most ne nevezzenek ki új intézményvezetőt, hanem a helyettest, a bizottság által is támogatott pályázót, Domjánné Szénási Editet bízzák meg december 31-ig a vezetői feladatokkal.

Cseri Tamás fideszes képviselő azonban az átszervezéssel kapcsolatos fenntartásainak adott hangot.

– Az összevonás esetleg létszámleépítésekkel járhat. A terv abba az irányba mutat, amit az utóbbi hónapokban már láttunk. Az önkormányzat a kulturális dolgozókon végigverte a bérek megszorítását. Jelenleg is talán 30-an dolgoznak fele bérért – mondta.

A polgármester azt válaszolta, nem titkolja, hogy a hatékonyság növelése érdekében esetleg létszámcsökkenés is bekövetkezhet. Sok olyan feladat van, amit az összevont intézmény elvégezhetne, részben olyanok, amikről már egyeztettek a könyvtár vezetésével.

A véleményező közgyűlés végül 2020 végéig bízta meg Domjánné Szénási Editet a könyvtár vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában