Ingatlan-bérbeadásra nem érvényes, az ugyanis tárgyi adómentes

2020.06.17. 12:00

Júliustól kötelező az online számla adatszolgáltatás

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network június 16-i online eseményén két aktuális témával foglalkozott: a július elsejétől teljes körűvé váló online számla adatszolgáltatással, és az új társadalombiztosítási szabályokkal.

Kovács András

Július elsejétől szinte mindent látni akar a NAV. ILLUSZTRÁCIÓ

A NAV felé történő számla-adat­­szolgáltatási kötelezettség áfaértékhatára 0 forintra csökken, így többek között az alanyi adómentes és a katás vállalkozásoknak is fel kell készülniük erre. Az új tb-törvény azért fon­tos, mert a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a fel­­adatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket érintő változásokat is tar­­talmaz. Ez utóbbiakkal egy későbbi írásban foglalkozunk majd.

Július elsejétől szinte mindent látni akar a NAV. ILLUSZTRÁCIÓ

Nincs halasztás

A Martonosi János kommunikációs vezető moderálta eseményen Nemesi Pál kamarai elnök köszöntötte a nézőket és beszélt a közeli jövő teendőiről és a gazdaságvédelmi akciótervről. A július 1-jétől ha­­tályos változásokat Szabó Gábor, a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztályának vezetője ismertette, majd online konzultáció keretében válaszolta meg a felmerülő kérdéseket.

Az előadó azzal kezdte, hogy nem lesz halasztás, de lesz egyfajta moratórium, ami szeptember végéig tart. A régi felület szélesebb körű adatszolgáltatásáról van szó, ám ez nem ilyen egyszerű, más az elektronikus számlázás és az adatszolgáltatás.

A Vevő adószáma

Minden belföldi számla adattartalmát várja a NAV 4 naptári napon belül – a kézi kitöltésűt is –, a félmilliós áfatartalomnál ez egy napra csökken, a késve történő küldés is jobb, mint a pótlás. Gyakorlatilag szinte minden számlára igaz, ha a vevőnek adószáma van, azt ki kell követelni, az eladó addig ne állítsa ki a számlát.

„Mezítlábas” magánszemélynél ez más, a tévét azonban veheti ő is, meg adószámos vállalkozás is, és ennek az áfaáthárításnál, illetve a költségelszámolásnál is lehet jelentősége. A felvásárlási jegy és a kézi nyugta továbbra sem adatszolgáltatás tárgya.

Ingatlan-bérbeadás

Orvoshoz megy a hivatásos so­­főr, ő kaphat a számlázóprogramból nyugtát is, de ha költségként el akarja számolni, akkor rendes számlát kérhet, és azt kell kapnia. Az oktató cégek is folyamatosan kérdezik majd az ügyfelet, hogy melyik kell neki.

Ingatlan-bérbeadásnál nem lesz kötelező az adatszolgáltatás, az ugyanis tárgyi adómentes, és ez akkor is így van, ha lakás vagy csarnok bérbeadásáról van szó. (A garázs viszont más történet!) De ha egy vállalkozás programja olyan, akkor nem baj, ha erről automatikusan mégis elmegy az adatszolgáltatás. Az előadó ajánlotta a NAV ingyenes számlázóprogramját, amiben van olyan opció, hogy ne küldje el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában