Trianon 100

2020.06.04. 19:07

Kiss-Rigó László: a nemzeti összetartozás nem ismer határokat

Hálát kell adnunk azért, hogy itt vagyunk – erre figyelmeztetett az egyházmegye püspöke a Trianon századik évfordulója alkalmából bemutatott szentmisén. Balog Zoltán református lelkész pedig azt hangsúlyozta beszédében, hogy az 1920. június 4-én történtek emléke bűnbánatra, szolidaritásra és hálára tanít.

Kiss Anna

Trianon századik évfordulója emlékére szentmisét mutatott be Kiss-Rigó László. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A múltra emlékező és a jelenért hálát adó szentmisén Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke azt hangsúlyozta, ez egyben keresztelő is, hiszen ettől a naptól Csongrád-Csanád megyében élünk. Lázár János országgyűlési képviselő, a névváltoztatás előterjesztője – vagy ahogyan a püspök fogalmazott, a megye keresztapja – is jelen volt a liturgián.

A főpásztor prédikációjában emlékeztetett, a Dóm téren egy kapu is őrzi Trianon emlékét, hiszen a tér bejáratának egyik kiskapuja már 1930 óta a trianoni kapu nevet viseli. Ez minden évben egyetlen napon, június 4-én zárva van. Kiemelte, sokszor mi magunk is zárt kapukkal találjuk magunkat szembe, amikor egy jó cél érdekében töretlenül haladunk előre.

– Mint tudjuk, Isten ha egy ajtót bezár előttünk, akkor kinyit egy másikat, de kicsit keményebben fogalmazva, Isten néha jól pofon vág minket és megmutatja ezzel a helyes irányt. Ilyen pofon volt Trianon is. De új lehetőségeket adott számunkra, éppen ezért hálát kell adnunk azért, hogy túléltük, és hogy itt vagyunk teljes szabadságban. Gazdagítani, szolgálni tudjuk a nemzeti összetartozást, ami nem ismer határokat – hívta fel a szentmisén jelenlévők figyelmét.

Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke is jelen volt a misén. Beszédében rámutatott, az 1920. június 4-én történtek emléke bűnbánatra, szolidaritásra és hálára tanít.

– Arra figyelmeztet minket, hogy másképp kellene élnünk és újjá kell születnünk, meg kell szabadulnunk a hamis kígyóktól, miközben a reményt és a szeretetet nem adhatjuk fel – hangsúlyozta. Hozzátette, nem adjuk fel az építkezést, a nyelvet, a hitet, a jövőt, a kultúrát, magunkat és egymást sem.

Bár a téren sokan várták, az országos kezdeményezés részeként fél ötkor mégsem szólalt meg a dóm harangja, vélhetően az építkezés során hibásodhatott meg. Pedig az évfordulóra egy különleges harangot szereltek fel, ezzel még emlékezetesebbé szerették volna tenni az évfordulót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában