Akadémiai elismerést kapott a járvány terjedésével kapcsolatban végzett munkájáért Röst Gergely

2020.06.04. 09:00

Matematikával a vírus ellen

A járványok kialakulásáról, terjedéséről korábban is publikált Röst Gergely­ szegedi matematikus, akinek a koronavírussal kapcsolatos eredményét a nemzetközi sajtó is felkapta. Mindezek mellett a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági díjjal ismerte el munkáját.

Hajó Edina

20200513 Szeged Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (MASZK) címmel gyűjt névtelen adatokat Röst Gergely szegedi matematikus és csapata. Az általuk megalkotott járványmodellel igyekeznek megjósolni a koronavírus terjedésének ütemét és mértékét. Képen: Röst Gergely matematikus a koronavírus-járvány terjedését modellezi. Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Röst Gergely neve ismerős le­­het lapunk olvasóinak, a szegedi kutató megjósolta, egészen pontosan kiszámolta a koronavírus terjedését. Munkájának köszönhetően bekerült abba a főként virológusokból álló tanácsadói gárdába, amellyel személyesen egyeztet Orbán Viktor miniszterelnök. A Természettudományi és In­formatikai Kar Bolyai Intézetének docense elmesélte, hogy a matematika iránti érdeklődése már tízéves korában megmutatkozott, ezért tanára javasolta neki, hogy járjon a városi szakkörbe.

Kanadában kezdte

– Ezután már nem is volt megállás, sorra jöttek a versenyek, szakkörök, táborok. Fizikával és kémiával is sokat foglalkoztam a matematika mellett, volt olyan, hogy mindhárom tárgyból megnyertem a megyei versenyt, matekból országosat – emlékezett vissza a kezdetekre. Nagykanizsán nőtt fel, az egyetem miatt jött Szegedre, azóta itt él, néhány évet töltött külföldön. Kanadában, a torontói York Egyetemen kezdett el dolgozni a járványok matematikai modellezésén. Úgy fogalmazott, a Szegedi Tudományegyetemen tanult elméleti matematikát remekül tudta alkalmazni az influenza terjedésével kapcsolatos gyakorlati problémákra. Azóta is ötvözni munkájában az elméleti és az alkalmazott matematikát, bár most a járványügyi kutatások kapcsán az utóbbi dominál.

Röst Gergely járványügyi kutatásának köszönhetően nemcsak itthon, külföldön is ismert lett.
Fotó: Kuklis István

A számokat befolyásolják a körülmények

Röst Gergely már korábban is kutatta a járványok terjedését, 2009-ben a H1N1-el, majd a maláriával is foglalkozott. Ki­fejtette, a számok nem mindig támasztják alá az eredményt, a matematikai modellek sokban függnek a körülményektől. – A koronavírus terjedésének elején könnyű dolgunk volt, ugyanis a nemzetközi repülőjáratok adatai alapján differenciálegyenlet segítségével kiszámoltuk, hogy melyik országokban fog először elterjedni. Ám a világjárvány ki­­törése után, ahogy leállították a repülőjáratokat, már nehezebb dolgunk volt – magyarázta az SZTE kutatója.

Innovatív módszereiért díjazták

A Magyar Tudományos Akadémia díjára még legújabb ku­­tatása előtt terjesztették fel. Május elején kiemelkedő ma­­tematikai eredményeiért, a szegedi matematikai epidemiológiai iskola megteremtéséért, a járványok terjedésének modellezésére és a védekezé­­si stratégiákra kidolgozott, in­­novatív matematikai módszereiért kapta meg a QP Akadémiai Kiválóság díjat. – Ez egy nagyon rangos elismerés, tavaly adták ki először, idén hárman kaptuk meg, vagyis a kezünkbe még nem vehettük a járványhelyzet miatt – mondta mosolyogva. Röst Gergely azt is elárulta, a koronavírus kitörése előtt másfajta kutatásokba kezdett, biológiai modellekben vizsgálja az idő késleltetésének hatását. Ám a világjárvány fel­­borította a terveit, ebben az év­­ben még biztos, hogy járványkutatással foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában