A magyarország, vagy a Balaton című útikalauz szerzője el van keseredve

2020.06.03. 12:00

Nem kért Szeged az útikönyvből

Elkeseredettségükben keresték fel a Szeged és környéke című útikalauz szerzői lapunkat. Három évvel ezelőtt ingyenesen ajánlották fel útikönyvüket a szegedi önkormányzatnak. A városvezetés szerződésben vállalta a mű nyomtatott formában történő megjelentetését, azonban a mai napig nem tett eleget vállalásának.

Koós Kata

Somorjai Ferenc és Zsiga Attila szívfájdalma, hogy éppen szülővárosa nem tart igényt útikönyvükre. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Somorjai Ferenc idegenvezető, művészettörténész, útikönyv­író és Zsiga Attila László karto­gráfus 2002-ben készítette el Szeged és környékének részletes, népszerű kalauzát. A szerzőpáros az időközben bekövetkezett változások beemelésével 2017-ben megújította a kötetet, amelyet felajánlottak a szegedi önkormányzatnak.

Szerződés köttetett

Három esztendővel ezelőtt át­­adás-átvételi szerződés köttetett a szerzőpáros és a szegedi önkormányzat között. Az alkotók a Szeged és környéke útikönyv teljes körű felhasználási jogát ingyenesen átadták a városvezetésnek, amely vállalta a kiadvány minimum ezer példányban történő nyomtatott, továbbá online formátu­­mú megjelentetését.

– Feltették az útikönyvet a város honlapjára, ahonnan bár­­ki számára letölthető, gyakorlatilag ellopható. Nyomtatott formátumú megjelentetése pedig azóta sem történt meg – panaszolta a szerző.

Somorjai Ferenc és Zsiga Attila szívfájdalma, hogy éppen szülővárosa
nem tart igényt útikönyvükre. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Szívfájdalom

Somorjai Ferenc olyan közismert és népszerű útikönyvek szerzője, mint a Magyarország, a Budapest, a Balaton vagy a Kecskemét, de felkérésre el­­ké­­szítette már Róma, Prága, London és Bécs útikalauzát is, jelenleg pedig Párizs című kiadványának kiadási munkálatai zajlanak. Elmondta: szív­­fájdalma, hogy éppen szülővárosa ismertetőjének nem sikerül napvilágot látnia.

– Azért ajánlottuk fel ingyen, mert számtalan forrásból tudjuk, hogy szükség van a kiadványra. Odaadtuk az anyagot, de három éve semmi nem történt. Többször érdeklődtünk, de egyetlen megkeresésünkre sem kaptunk választ az önkormányzattól – fejtette ki.

Nem elég modern

Lapunk az ügyben Nagy Sándor alpolgármesternél érdeklődött, aki 2017-ben Botka László polgármester nevében aláírta a szerződést. Ács Szilviát, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját jelölte meg kompetens személyként a témában, aki el­­mondta: tudomása szerint a városvezetés több alkalommal felkérte Somorjai Ferencet a ki­­advány modernizálására. – Az önkormányzat elismeri Somorjai Ferenc munkásságát. A mai kor követelményeinek azonban nem felel meg ez az útikönyv. A könnyedebb hangvételű kiadványokat keresik – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában