Júliustól mindent látni akar a NAV

2020.06.29. 17:52

Rendszerváltás kezdődik a számlázásban

Július elsejétől minden vállalkozásnak át kell állnia az online számlázásra, ám az adóhatóság szeptember 30-ig nem szankcionálja az új adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztókat. Ennek feltétele, hogy az első, határidő után kiállított számlájuk előtt regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben.

K. A.

A NAV a számítógépes megoldások felé tereli az adózókat.

Fotó: Karnok Csaba

Július elseje egy fontos dátum, ami a vállalkozók legszélesebb körét érinti, 2020 második felétől új előírások lépnek életbe. Cél, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden számlát lásson, és a belátható jövőben maga készítse el a vállalkozások adóbevallását. A NAV levélben időben tájékoztatta az érintetteket az változásokról. Ezek az elektronikus tárhelyre érkeztek, és fontos információkat tartalmaztak mind a programot használók, mind a kézi számlákat kibocsátók adatszolgáltatását érintő szabályok alapvető változásáról.

A legkisebb is számít

A legfontosabb változás az adatszolgáltatást érinti, július 1-től a NAV eltörli a százezer forintos értékhatárt, ami korábban a bejelentési kötelezettség alsó határa volt. Idáig az volt a szabály, hogy minden belföldi adóalany, aki minimum százezer forint áthárított áfa-tartalmú számlát állított ki, köteles volt annak adatait továbbítani az adóhatóságnak.

Július 1-től viszont ez a kötelezettség minden számlára kiterjed, legyen szó bármilyen összegről. Sőt, azok sem mentesülnek alóla, akik KATÁ-znak, tehát nem számítanak fel áfát.

A NAV a számítógépes megoldások felé tereli az adózókat.
Fotó: Karnok Csaba

15 helyett 8 nap

Szintén július 1-től az adatszolgáltatási kötelezettségben érintett minden számlán fel kell tüntetni a partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét, és számlát, illetve nyugtát kell kiállítani azoknak az ügyleteknek a jelentős részéről is – ingatlanértékesítés, magánegészségügy, fogorvosi, oktatási szolgáltatások –, amelyek az áfa-mentes körbe tartoznak. Emellett a jelenlegi 15-ről 8 napra rövidül a számla kibocsátására rendelkezésre álló idő.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a kézzel kiállított számlákra is vonatkozik, minden ilyet négy napon belül rögzíteni kell a NAV online számlarendszerébe, és ezt az összes számlánál el kell játszani, újra meg újra. Az adóhatóság az elfelejtett vagy hibásan feltöltött számlákat szankcionálja. Vagyis a kézi számlatömb használata nem csak időigényes és kényelmetlen, de veszélyes is, ami nagyobb erővel tereli a számítógépes alapú megoldások irányába az adózókat.

Kötelező a regisztráció

Ugyanakkor a hatóság szeptember 30-ig nem szankcionálja a 100 ezer forintos értékhatár eltörlése miatt keletkezett új adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztó vállalkozásokat. Ennek feltétele, hogy az érintettek július 1-jétől az első adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlájuk kiállítása előtt regisztrálnak az Online Számla rendszerben. A regisztrálás mindössze néhány percet vesz igénybe, és a folyamatot a NAV kisfilmje segíti, lépésről lépésre mutatja be a teendőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában