Trianon 100

2020.06.04. 15:54

Repülősök is emlékeztek – galéria

A hazai repülős társadalom is megemlékezett a trianoni békediktátum századik évfordulójáról országszerte, így Szegeden is.

S. Z.

Négy gép szállt fel a szegedi repülőtérről. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A kezdeményezés ötletgazdája Szakács Gábor kapitány, és Talabos Gábor, a magyar kisgépes repülés meghatározó alakja voltak. Szakács Gábor a Délmagyarországnak elmondta, hogy több mint 130 repülőgép tűnt fel az ország számos pontján. A szegedi repülőtérről négy repülőgép indult ezzel a céllal a nemzeti gyásznapon, egy helikopter viszont nem tudott felszállni, valószínűleg a rossz idő miatt.

 

A felszálló gépeknek a feladatuk annyi volt, hogy reggel 10 óra előtt induljanak, és elrepüljenek a legközelebbi városig, vagy közelben lévő településig, és ott 10 órakor egy rövid, 10 perces repüléssel – „méltóságteljes” vízszintes körözéssel – emlékezni a 100. évfordulóról, majd visszarepülni a bázisrepülőtérre, majd leszállni. A megemlékezés után Szakács Gábor azt mondta, hogy sikeres volt az akció, de egyelőre nem tudják, hogy például jövőre is megrendezik-e, mert a szervezés sok munkát és időt vett igénybe, hiszen csaknem 150 gépet, és pilótát kellett összehangolni. Érdekesség, hogy Magyarországon kívül az Egyesült Államokbeli Manhattanből és Clevelandből is voltak jelentkezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában