Ezekkel a feltételekkel jogosult ellátásra olvasónk

2020.06.02. 08:48

Segít a hivatal – vajdaságiak biztosítása

Egy, már nyugdíjasként a Vajdaságból áttelepült olvasónk fordult hozzánk segítségért, elkerülte a figyelmét egy jogszabályváltozás, így elveszítette magyar egészségbiztosítási jogosultságát. Ezzel csak akkor szembesült, amikor orvosi ellátásra volt szüksége. Szerbia nem uniós ország, összeszedtük az ügyben a legfontosabb tudnivalókat.

Munkatársunktól

Kormányhivatal a Bécsi körúton. FOTÓ: FRANK YVETTE

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi törvény szerint az a tajszámmal rendelkező személy, aki az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában biztosított, köteles a külföldön létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak. Ezt a magyarországi lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő járási hivatalánál kell megtenni. A formanyomtatvány a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjáról, a neak.gov.hu oldalról letölthető.

Jogviszony

Ha valaki az egyik EGT tagállamban biztosított, Magyarországon való ideiglenes tartózkodása alatt az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult. Ezeket az egyenlő elbánás elve szerint ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint aki hazánkban biztosított. A jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. Ezzel az ideiglenes tartózkodás alkalmával felmerült, orvosilag szükséges egészségügyi ellátások vehetők igénybe, az előre tervezhetők nem.

Aki másik EGT tagállam biztosítottjaként Magyarországon rendelkezik állandó lakóhellyel, a külföldi biztosító által kiállított S1-es nyomtatvány alapján, hazánkban teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult. Az ehhez szükséges S1-es nyomtatványt a külföldi biztosító küldi meg, az érintett lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szervnek.

2013-as egyezmény

Érdemes részletezni, hogyan alakul mindez Ukrajnában vagy Szerbiában, a velünk határos nem uniós országban – az utóbbiban a 2013. évi törvénnyel kihirdetett magyar-szerb szociális biztonsági egyezmény az irányadó. Ha valaki Szerbiában dolgozik, és ott rendelkezik biztosítással, a szerbiai biztosításának létrejöttét, illetve annak megszűnését be kell jelentenie és ilyen esetben a TAJ számát érvénytelenítik.

Aki Szerbiában rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, de lakóhelye Magyarország területén található, akkor az illetékes szerbiai egészségbiztosítási szervtől kell kérelmeznie az SRB/HUN 106 jelű nyomtatványt, amely alapján bejegyzik a jogosultságát, és TAJ számát érvényesítik. (Ha valaki nem rendelkezik a 106-os igazolással, magyarországi átmeneti tartózkodása alatt SRB/HUN 111-es nyomtatvánnyal veheti igénybe a sürgősségi ellátásokat.)

Ha valaki Szerbiában nyugdíj-ellátásban részesül, és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, az illetékes szerbiai egészségbiztosító által kiállított SRB/HUN 121 jelű nyomtatvány alapján teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult, szintén TAJ szám alapján.

Kérelmezhető

Az érintett személyeknek a jogviszony rendezéséhez a következő dokumentumokat kell benyújtania. Az SRB/HUN 121-es igazolást, amit a szerbiai biztosítótól kell beszerezni, a személyi igazolvány és a lakcím kártya másolatát, valamint a NEU.70.K bejelentő lapot a külföldi biztosításról. Amennyiben az érintett nem tudja beszerezni az SRB/HUN 121-es igazolást, lehetősége van kérelmezni annak beszerzését a Csongrád Megyei Kormányhivataltól. Az ehhez szükséges nyomtatványt kitöltve, aláírva a többi okmánnyal együtt postai úton a 6722 Szeged, Bécsi krt. 5. szám alá vagy szkennelve e-mailben az [email protected] címre kell megküldeni.

Ukrajna

Az 1963. évi 16. sz. törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet egyezmény rendelkezései értelmében, az Ukrajnában keresőtevékenységet végző személyek, a munkavégzés helye szerinti tagállamban lesznek biztosítottak. Az egyezmény az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot állampolgársági alapon rendezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában