minden évben megrendezik

2020.06.23. 19:36

Szent Iván napi tűzgyújtás Vásárhelyen – Galéria

Egészségvarázsló, szerelemjósló, az ártó szellemeket minél messze űző tüzek gyúltak mindenfelé Szent Iván, június 23-ról 24-re virradó éjjelén.

T. Sz.

A vásárhelyi Népművészeti Tájházban hagyományosan minden évben programot szerveznek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ munkatársai a tűzgyújtás és így a szerelmi jóslatok köré összpontosítva a rendezvényt.

Fotó: Tábori Szilvia

A nyári napfordulóhoz köthető hagyományok a termékenységhez, a fényhez- és sötétséghez, az élethez és a halálhoz, az elmúláshoz és a megújuláshoz is köthetők. A rítusok egy része egyházi eredetű, sok egyéb viszont attól teljesen független.

A tűz mágikus bűbáját hatásosnak gondolták mind az aktuális szerelmekre, mind a jövendőkre: a párok együtt, vagy külön-külön ugrottak át a szerencsét hozó tűz felett, messze űzve kapcsolatuktól a rosszat. Szent Iván előestéjén ágat tűztek a tyúkólra rontás és a boszorkányok ellen. Megint máshol ugyanekkor mezei virágokból, füvekből koszorút kötöttek, tűzvész ellen a ház elejére akasztva. A 18. században kutak, források vize körül füstöltek, hogy a sárkányok, kígyók mérgét elűzzék.

A vásárhelyi Népművészeti Tájházban hagyományosan minden évben programot szerveznek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ munkatársai a tűzgyújtás és így a szerelmi jóslatok köré összpontosítva a rendezvényt. Idén visszafogottabb, fél órás eseménnyel készültek: szertartások népi hagyományokat bemutatva, tűzgyújtással és a Lányi Lajos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában