Szakmabemutató tábort tartott a Corvin

2020.06.28. 20:51

Tortával zárták a napot a kukták – Fotók

A vásárhelyi Kiskukta tábor hatodik és hetedik osztályos fiataljai egy hét alatt öt szakmával is megismerkedtek. Bevásároltak, édeset és sósat sütöttek-főztek, grillezni, teríteni, felszolgálni tanultak. Pénteken saját készítésű mini dobostortákkal térhettek haza.

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A szakma szépségein túl a na­gyobb kihívásokat sem rejtették el a vásárhelyi Kiskukta tábor fiataljai elől. Pár apró sérülés, a konyhai forróság péntek délre ugyan elcsigázta őket, mégis örömmel teljesítették a feladatokat. A HSZC Corvin Má­­tyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egyhetes, a majdani pályaválasztást segítő programján naponta egy-egy kereskedelmi és vendéglátóipari – eladó, szakács, pincér, turisztikai szervező és cukrász – szakmával ismerkedtek a ha­todik és hetedik osztályosok.

Egyiküket édesapja meglepetésből íratta be a pályaorientációs táborba. Tóth Csilla, a Klauzál Gábor Általános Iskola hetedikese nagyon szereti a konyhában tölteni az idejét, otthon apukájától tanul sütni-főzni. Nem bánja az aprólékos teendőket, türelmesen végzi a feladatokat. Ahogy az olyan szakmai fogásoknak is örült, hogy melyik húsfélét miként kell szeletelni, hogy a terítéket merről illik a vendég elől elszedni, vagy, hogy mitől ízléses és pontos egy teríték.

Kis kuktatársa, Juhász Re­­gina Anett egyszerűen szeret ételek között lenni, mondta arra a kérdésre, hogy miért választotta a Corvin táborát. A vásárhelyi Szent István Általános Is­­kola hatodik osztályos tanulója szívesen készíti és eszi is az izgalmas finomságokat. Hat évig tejérzékeny diétára kényszerült, sokat tanult abban az időszakban a konyhai fogásokról. Otthon anyukájával főz leginkább. Úgy érzi, ő a szakács- és a cukrászszakma közül választ majd.

Apró mozzanatokat, számos érdekességet is megmutattak a gyerekeknek, hogy ne csak a leglátványosabb szakmai fogásokkal ismerkedjenek. Ahogy két mini dobostorta-készítés kö­­zött, a vendéglátásról szóló hét utolsó napján Bereczkiné Palócz Gyöngyi cukrászoktató mesélte: a fiatalok motiváltak, készek voltak tenni azért, hogy hazavihessék családjaiknak a saját készítésű tortájukat. So­­kan határozott elképzeléssel, továbbtanulási szándékkal ér­keztek a programra. Mások a szüleik biztatására jöttek, hogy a későbbi pályaválasztáskor saját tapasztalatból döntsenek. Közülük páran már ismerik az alapvető fogásokat, de hiányos konyhai ismerettel is érkeztek.

A cukrászatot egy csodálatos, élethosszig tartó szakmaként írta le. Ahogy mondta: új technológiákkal, friss irányzatokkal kell lépést tartani. Egyre több a kihívás, kezdve a sütemények formájától, külsejétől egészen az ételallergiások kiszolgálásáig. És az innovatív kihívások, az egészségtudatos tényezők mellett a hagyományőrző technikák ismételt térhódítása is sok izgalmat rejt. A margarinos, cukros készítmények helyét szerencsére átveszik a gyümölcsös, vajjal készített, hagyományosabb cukrászati termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában