Turisztikai konferenciát tartottak Ópusztaszeren

2020.06.29. 12:20

Gyógyulóban a vírus támadta turizmus – Galéra

Kezd kilábalni a járvány okozta nehézségekből a helyi turizmus is.

I.P.

Kezd kilábalni a járvány okozta nehézségekből a helyi turizmus is.

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– A turizmus szinte gyógyíthatatlan sebeket kapott a koronavírus-világjárványban. A legnagyobb kihívás most az, hogy úgy szólítsuk meg az embereket, hogy visszanyerjük bizalmukat. Ehhez összefogás kell a résztvevők között, így közös erőfeszítéssel újra beindítható az ágazat – mondta a tegnapi ópusztaszeri turisztikai konferencián Kertész Péter, a házigazda Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója. Az emlékparknak az elmúlt két hétvégén 1326 fizető vendége volt az elmúlt két hétvégén. Tavaly ugyanebben az időszakban szintén két hétvégén ez a szám több mint 8000 volt.

Megyei elképzelések

Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke közölte: a megyei önkormányzatnak jelentős szerepe van a partnerség, a kapcsolatok építésében, külföldön is, amire jó példák a határon átnyúló magyar-szerb projektek. A kerékpáros fejlesztési stratégia – például a megyeszékhelyek bicikliúttal való összekötése –, a Tisza jobb kihasználása a turizmusban is fontos, akárcsak az új megyei turisztikai térkép. Deli Zoltán, a konferencia egyik szervezője, a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület elnökségi tagja a tavalyi sikeres kiállítások mellett az újraindításról, újratervezésről szólt. A konferencián a határon túli Kárpát-medencei desztinációk, földrajzi turisztikai térségek is bemutatkoztak. A 10 magyarországi között szerepel Szeged és Makó, Vásárhellyel, Ópusztaszerrel és Mórahalommal.

 

Üzlet

A Magyar Turisztikai Ügynökség Tourinform-koordinációért felelős programigazgatója a 2030-ig terjedő tervek, elképzelések mellett szólt a közelmúltról és a közeli jövőről, kijelentve: a turizmus továbbra is üzlet. – A mélypont idén március 14-én volt, akkor az 1655 szobafoglalás a teljes kapacitás 3 százalékát tette ki. Május 4-től tapasztaltunk emelkedést, pünkösd volt a fordulópont, és a legfrissebb, hogy június 23-ig 180 ezer szállásfoglalást regisztráltunk országosan – közölte Molnár Anita. Megemlítette: a múlt hétvégén 72 ezer foglalást jegyeztek csak a vidéki szálláshelyeken.

Visszatérés

– A jóslatok szerint 4-14 hónap kell a járvány előtti szint eléréséhez, persze feltételezve, hogy nem lesz második hullám a koronavírus-pandémiában – jelentette ki Molnár Anita. Elmondta még, az adó- és járulékkedvezmények mellett folytatódtak a fejlesztések, ami jelenleg is több mint 100 attrakciót, szálláshelyet, fürdőt érint. Június 1-én kezdődött a 1,5 hónapos belföldi kampány, „a legfontosabb pozitív üzenet, a remény sugárzása, közvetítése az utazók felé” – fogalmazott a programigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában