Helyi közélet

2020.06.08. 12:35

Új villanyautó-töltők

Szegeden, a Kossuth Lajos su­­gár­út 68. szám előtt korábban is „tankolhattak” az elektromos autók, ám nemrégiben új berendezést helyezett üzembe a Nemzeti Közművek csoport. Ez már villámtöltő, és a piacon talán a legújabb, legmodernebb és legmegbízhatóbb.

Kovács András

Új villámtöltő a „Démásznál”.

Fotó: Karnok Csaba

A Siemens gyártmányú egység egy 43, il­­letve két 50 kW teljesítményű töltési lehetőséget kínál, minden forgalomban lévő e-gépkocsit tud tölteni, mivel a keleti, nyugati, és amerikai szabványnak megfelelő csatlakozóval ren­­delkezik.

Új villámtöltő a „Démásznál”.
Fotó: Karnok Csaba

A szolgáltatás díja bruttó 80 forint percenként, az autóktól függően a 80 százalékos töltöttség akár 15-20 perc alatt is elérhető. Érdekes, hogy villámtöltést az SZKT is kínál, ráadásul az egyelőre ingyenesen. Igaz, telephelyén, így a sorompón belül, és nyitvatartásukban vannak olyan idősávok, amikor saját elektromos járműveik töltése az elsődleges.

Kisebb teljesítményű, így hosszabb töltési idejű berendezésekből egyre több van Csongrád megyében, illetve Szegeden, egy részük fizetős, de találni in­­gyeneseket is.

Mindenki által térítésmentesen használható például az Ady téren az SZTE TIK oldalára felszerelt elektromos töltő. Teljesítménye 22 kW, pluszszolgáltatása, hogy a parkolódíj is megspórolható a fizetős övezetben.

Ezek az információk a vil­lany­­­autosok.hu oldalon könnyen el­­érhetők, ugyanitt megtudható, hogy a két legközelebbi lehetőség, a Szentháromság ut­­cai és a Moszkvai körúti már fizetős töltő, egy kWh 80 fo­­rintba kerül. Ugyanakkor több üzletnél is ingyen van az áram az autósoknak, jellemzően a nyitvatartási időn belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában