Egyre olcsóbb az újkrumpli

2020.06.19. 14:17

Végéhez közelít a zöldborsószezon, megérkezett a piacra a zöldbab

Száz forintért már „ehető” újkrumplit vehetünk a Mars téri piacon, de a gyönyörű is megfizethető az idén. A szép hüvelyes zöldborsót kilónként 650 forintért mérik, de sok árus inkább kifejtve kínálja. A szezonnak lassan vége, de megjelent már az asztalokon a zöldbab.

Kovács András

Hüvelyesen és fejtve is kínálják a zöldborsót. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Egyre olcsóbb az újkrumpli a szegedi Mars téri piacon, 150–200 forint között már nagyon szépet lehet kapni. Zsombóiból is láttunk ilyet, fajtája Kleopátra. – Három hónapja, Szent Józsefkor vetették el, ez még fólia alatt kelt ki, de lassan érkezik a teljesen szabadföldi áru is – mondja Tóth Zoltán.

Jószágkrumpli

Herédi Szilveszterné is kínált 100 forintos újkrumplit, mondván, a paraszt ember mindent el szeretne adni, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Megtudjuk, ezt már gép szedte fel, itt-ott látni is vágások nyomát, de azért még nem „jószág­krumpli”.

A zöldborsószezon vége felé járunk, fejtve és hüvelyesen is kínálják még. A sándorfalvi Kun-Szabó Ilonka a negyed kilóból kifejtett borsóért 500, a fél kilóval indulóért 800 forintot kért – ha jól értettük. Nem volt túl sok borsó az idén, nehezen kelt ki, nagy volt a szárazság, a homokon sokat kellett locsolni.

Egyre olcsóbb az újkrumpli a szegedi Mars téri piacon. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Mint a cukrot

Néhány asztallal arrébb 700 forintért kínálták az egy kiló hüvelyes bordányi zöldborsót és csupán 800-ért ugyanazt kifejtve. – Jelképes munkabér, mert kell vagy fél óra hozzá, és tönkre megy benne a körmöm – mondja Ocskó Ádám nagymamája, akinek unokája is segít a borsó fejtésében. Igaz, nem teljesen veszteségmentesen, mert falja közben rendesen a fiú.

Mészáros Józsefné csak hüvelyesen kínálta a zöldborsót, 650 forintért tényleg vitték is tőle, mint a cukrot. – Olyan szép, hogy inkább nem fejtem ki, így sincs gond az eladással. A fajtája Farmer, és a világ közepén, Szatymazon terem – mondta büszkén.

Zöldbab 1000-ért

A borsó kifelé megy, a zöldbabszezon mostanában kezdődik. István, akinek a felesége a bejegyzett őstermelő, szép zöldbabot kínált, kilóját 1000 forintért. ­– Két hete hoztam először, akkor 200 forinttal drágábban is elment. Ez nem futó, hanem bokros fajta és meglehetősen sokat kellett locsolnunk az első időkben, hogy egyáltalán legyen belőle valami.

Hüvelyesen és fejtve is kínálják a zöldborsót. FOTÓ: KARNOK CSABA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában