Sok mindent kell tudniuk a mentéshez

2020.06.11. 14:02

Vízi rendőrök mentettek kajakosokat a Tiszából

A Belvárosi hídtól körülbelül hat kilométerre kerültek bajba kajakosok a napokban a Tiszán, de szerencsére éppen arra járőröztek a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei, akik segítettek rajtuk.

Suki Zoltán

A hirtelen feltámadt, erős szél miatt kerültek bajba kajakosok a Tiszán még a múlt héten. Hódi Rudolf, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság zászlósa a Délmagyarországnak elmondta, hogy a városon kívül járőröztek Horváth-Militicsi Bence őrmesterrel. Éppen az M43-as híd alatt jártak. Este fél 7 körül volt, amikor délről feltámadt a viharos szél, ami komoly hullámokat csapott. Visszaindultak a város felé, amikor észrevették a kajakosokat a part közelében, a hullámok között. Az edzőjük motorcsónakjában ekkor már ott ült az egyik sportoló, aki korábban a vízbe borult, de a többiek is bajba kerültek.

A két rendőr nem teketóriázott, azonnal segített.

Nagy hullámok voltak

– A többieket hátulról követtük. Összesen hatan voltak, és egyesével mentettük ki őket, mindegyik kajakost a hajónkra segítettük – mondta a zászlós, aki szerint a hirtelen jött szél akkora hullámokat vert, hogy egy nagyon rutinos sportolót is beboríthatott volna a folyóba.

Végül a hajósokat és a kajakokat is a partra vitték.

– Szerencsére senkinek sem esett baja, csak kicsit fáztak, és vizesek lettek. A víz egyébként 17 fokos volt, abban pedig még egyáltalán nem kellemes s fürdőzés – tette hozzá Hódi Rudolf.

A vízi rendőrségnél dolgozóknak sok minden máson kívül nemcsak egy fuldokló biztonságos kimentését kell tudnia, hanem például az újraélesztési technikákat is ismernie kell.

Tananyag Szegedről

Ezekre tanfolyamokat szerveznek, aminek az anyagát korábban Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője állította össze:

– Fontos elsajátítani, hogyan dobjunk a fuldokló felé biztonságosan mentőeszközt, és miként emeljük be további sérülések okozása nélkül a bajbajutottat a hajóba – mondta akkor a Zsaru magazinnak a szakember.

Az interjúból az is kiderült, hogy nem mindig olyan a helyzet, hogy a rendőr beugorjon a vízbe és kihúzzon egy fuldoklót. Ez nem megy például ha többen is megsérülnek.

Jó a kapcsolat

Seller András szerint a tiszai rendőrök gumitestű motorcsónakjai a legalkalmasabb vízimentő járművek, itt nincs merev csónakfal, ami megnehezítheti a sérült beemelését.

– Évek óta remek a kapcsolatunk a rendőrséggel, rengeteg a közös szolgálat, szívesen adtuk át tapasztalatainkat. A Tisza rendőrein nem fog múlni egy bajbajutott kimentése. Viszont a hajósoknak, fürdőzőknek is jobban kell figyelniük, betartaniuk a szabályokat, hogy ne kerüljenek életveszélyes helyzetbe – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában