Nehéz a szelektív gyűjtés

2020.07.24. 11:00

9 üveghulladék gyűjtésére szolgáló konténert helyeztek ki Balástyán

Balástya belterületén a közelmúltban helyeztek el 9 új, üveghulladék gyűjtésére szolgáló konténert. Ennek apropóján megnéztük, hogyan működik a községben a szelektív gyűjtés.

Imre Péter

Illusztráció: Fejér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

– A bolt előtti szelektív szigethez visszük a hulladékot, nem egyszerű így gyűjteni, mert például műanyagból is nem mindegyik tehető a konténerbe – közölte a balástyai Sándor, aki családjá­val már évek óta szelektíven gyűjti a háznál keletkező szeme­tet. Hozzátette: sokan azért érezhetik feleslegesnek ezt, mert azt látják, a fémet, a papírt és a mű­­anyagot egy fuvarral szállítják el, csak az üveget viszik külön. Megtudtuk, ennek praktikus az oka: az üveg összetörik, és ba­­lesetveszélyes lenne a válogatásnál, a többit futószalagon szortírozzák a szeméttelepen.

Balástyán mindhárom szelektív szigetet megnéztük fotós kollégámmal. A művelődési háznál lévőnél a közeli fára tűzött cé­­dulán olvasható: Szemét lerakása tilos! Felhívás keringőre, mellette használt matrac hever a füvön, és fekete, bizonytalan tartalmú zsákok. A konténerek tartalma vegyes képet mutatott: a papírban műanyag és fém is, és az üvegesben is láttunk kólásdobozt, PET-palackot. A zöme azért stimmelt.

A Hotel Orchideánál lévő környéke rendben volt, és az egyik üveges konténeren részletes tájékoztatás olvasható, milyet dobhatunk bele: ásványvizes palackot, boros-, sörös-, pezsgős-, röviditalos, bébiételes és befőttesüveget igen, vegyszerest, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, tükröt és fénycsövet nem. Utóbbiaknak a hulladék­udvarban a helye. Az ABC-nél ta­­lálható szelektív sziget környéke is rendezett, viszont az egyik konténerbe levágott fű és föld is került. A vegyes tartalmú konténerek minden településre jellemzők, különböző arányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában