Összefogtak az egészségügyi ellátás javításáért.

2020.07.10. 13:45

Csökkentenék a halálesetek számát

K. A. R.

Összefogtak az egészségügyi ellátás javításáért.

Fotó: Frank Yvette

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás, az agyérkatasztrófa, valamint a szívinfarktus és hirtelen szívhalál ellen szeretne tenni csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekttel a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A pécsi intézmény beszámolója szerint a magas halálozási aránnyal járó betegségek eredményesebb kezelése és a halálozások csökkentése érdekében alapkutatók és klinikusok hangolják össze kutatásaikat. Erre azért van szükség, mert a súlyos, akut, életet veszélyeztető betegségek a jelenleg alkalmazott orvosi beavatkozások mellett is elfogadhatatlanul magas, 30–50 százalékos halálozási aránnyal járnak. Ezen egy úgynevezett transzlációs medicina bevezetésével tudnak javítani, ehhez az alapkutatások és klinikai kutatások eredményeit szeretnék hasznosítani a betegellátásban.

Összefogtak az egészségügyi ellátás javításáért.
Fotó: Frank Yvette

Az arány javítása mellett célként tűzték ki a betegek kórházi tartózkodásának rövidítését, valamint az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentését. Jövő januárig dolgoznak ezen együtt az egyetemek.

A klinikai kutatások fontos részét képezi a betegadatok gyűjtése. Az akut agyérkatasztrófa, az akut hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kapcsán már négyezer betegről van információjuk, míg a működő betegregisztereken kívül három klinikai vizsgálat is elindult a heveny hasnyálmirigy-gyulladás témájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában