NEM KEDVEZ CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE KLÍMÁJA A FÁK NÖVEKEDÉSÉNEK

2020.07.22. 09:09

Famatuzsálemek nyomában jártunk az ásotthalmi erdőben

Az öreg fák irodalma olyan gazdag, hogy újdonságot leírni róluk nehéz, ezért az ásotthalmi Bedő erdészeti iskola tanulmányi erdejében csak felkerestünk három különleges példányt Andrési Pál erdőmérnökkel, és közben elbeszélgettünk a famatuzsálemekről.

Arany T. János

A Rúzsa-fa meglehetősen nehéz körülmények között élte le eddigi életét, hiszen tápanyagban szegény talajon, kevés csapadékkal kellett beérnie az aszályos nyarakon. FOTÓK: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Ismét az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola szolgálati Lada Nivájába pattantunk, sofőrünk, Andrési Pál erdőmérnök, az iskola tanára pedig útközben a százévesnél is öregebb fákról tartott kiselőadást.

Nem érzik jól magukat

– Vannak lassan növő keményfák, ezek hosszabb életűek, és vannak a puhafák, például a nyárfa vagy a nyírfa, amelyek viszonylag rövid életűek, 200-300 évig élnek. Magyarországon a legtovább megmaradó fák a szelídgesztenyék. Ezek 800 évig is elélnek, de a világon vannak több ezer éves faegyedek is. Magyarországon a dunántúli klíma kedvez a fák növekedésének. Mi itt er­dő­s­sztyepp klímában vagyunk, a fák nem érzik itt jól magukat: a tél túl hideg, a nyár túl meleg, kevés a csapadék nyáron, a vegetációs időben. Ez mind negatívan befolyásolja a fák életkorát – magyarázta, mikor lefékeztünk az erdő közepén, és lehúzódtunk az út szélére.

További részleteket tudhat meg a Délmagyarország szerdai számából!

A Rúzsa-fa meglehetősen nehéz körülmények között élte le eddigi életét, hiszen tápanyagban szegény talajon, kevés csapadékkal kellett beérnie az aszályos nyarakon. FOTÓ: KARNOK CSABA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában