Séta a város felett az első magyar űrhajóssal

2020.07.13. 14:12

Farkas Bertalannal repülhettek a hétvégén – Galéria

Sétarepülésre vitt egy 4 és egy 7 éves szegedi kisfiút Farkas Bertalan. Az első magyar űrhajós az Alföldi Repülőklub meghívására érkezett Szatymazra. Mint fogalmazott, fontos, hogy a repülést megszerettessék az ifjúsággal.

Timár Kriszta

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a szatymazi repülőtéren volt látogatóban.

Fotó: Frank Yvette

Az Alföldi Repülőklub meghívására Szatymazra látogatott Farkas Bertalan. Magyarország első űrhajósa a fővárosból egy négyszemélyes, kétkormányos kisgéppel érkezett, egyik első programja pedig az volt, hogy két fiút vitt egy rövid sétarepülésre. A 7 éves Tasi Gábor és a 4 éves Bán Donát izgatottan készültek az útra.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a szatymazi repülőtéren volt látogatóban.

– Ő az első magyar úrhajós. És most is felmegyünk az űrbe – ugrált örömében Gábor, akinek egyébként Berci bácsi a példaképe. És bár többen megpróbálták neki elmagyarázni, hogy ezzel a repülővel olyan magasra biztos nem mennek fel, ez sem törte le a lelkesedését. A két kisfiú azonnal odarohant a géphez, és már másztak is volna be, de ekkor Farkas Bertalan rá­­juk szólt: „a repülés nem autó. Kicsit komolyabb műfaj.” Persze ettől az izgága gyerekek nem lettek sokkal nyugodtabbak.

– Gondolom, nem akartok ve­­zetni? – kérdezte tőlük az űrhajós, rámutatva a hátsó ülésre, mire a fiúk rávágták: de! Végül abban maradtak, hogy a második sorból is lehet irányítani a gépet, így megelégedtek azzal a hellyel is. Amikor pedig megkapták a fejhallgatókat, teljes volt a boldogság.

– Papa, fogok rádiózni – mutatta nagyapjának Gábor.

A különleges sétarepülés nagyjából negyedórás volt, megnézték felülről a dómot, az új stadiont és a Tiszát is. A két kisfiú fülig érő szájjal szállt ki a gépből.

– Szédültem, amikor dobott egyet a gép. De nagyon jó volt – mesélte Gábor. A repülőklub tagjai ezt követően arról érdeklődtek, tudja-e, hogy repülés után le kell takarítani a gépet, de mielőtt a lelkes kisfiú hozta volna a kellékeket, Farkas Bertalan megnyugtatta: mivel még megy vissza Budapestre, ezt a dolgot megúszta.

– Egyébként nem minden esetben igaz ez a takarítós do­­log. Képzeld el, milyen furcsa lett volna, ha elkezdtem volna súrolni az izzó fémet, amikor visszajöttem a világűrből – ne­vetett.

Szatymazi látogatásával kapcsolatban a magyar űrhajós elmondta, örömmel jött, hiszen vannak itt barátai, de akiket nem ismer, ők is repülést szerető emberek.

– Jólesik eljönni a fővárosból és kikapcsolódni, főleg egy ilyen nagyszerű repülőtéren – fogalmazott. Hozzátette: nagyon szeret repülni, csak sajnos ez már rendkívül költséges műfaj.

– Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy az ifjúsággal megszerettessük, hiszen ez egy olyan komoly sport, ami nagy fegyelmet igényel – mondta. A házigazdák felajánlották neki, hogy próbáljon ki egy vitorlázógépet. Az erős szél miatt vi­­szont ez a program meghiúsult. Maradt tehát a közös ebéd, majd indult vissza a fővárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában