Rekordot szeretne dönteni a tónál

2020.07.11. 20:30

Gigapontyot fogott a sándorfalvi tini

Mindennap a sándorfalvi tónál horgászik a 14 éves Fehér Balázs. Hajnal 4-kor már a parton ül, akár az egész napot így tölti. Két napja saját rekordját megdöntve egy csaknem 12 kilós pontyot fogott ki teljesen egyedül.

Timár Kriszta

Sándorfalva, 20200710. Fehér Balázs 14 éves fiú 12 kilós pontyot fogott a Nádastón Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Mintegy 12 kilós pontyot fogott ki csütörtökön a Nádastó Szabadidőpark tavából Fehér Ba­­­lázs. A 14 éves fiatalember tel­­jesen egyedül küzdött meg a hallal, amely élete eddigi legnagyobb fogása volt.

– Amikor elkezdte rángatni, azt hittem, törpeharcsa akadt a horogra – mesélte a fiatalember.

– Bevágtam neki, és már akkor éreztem, hogy ez kicsit nagyobb lesz, mint 30 deka. Húsz percen keresztül fárasztottam, majd további 5 percbe került, mire a szákolás is sikerült. Kiabáltam, hogy segítsen valaki, de nem jött senki. Végül egyedül is megoldottam, bár alig fért bele a szákba – büszkélkedett a fiú, aki azért elárulta: kicsit sokkban volt, és remegett keze-lába, amikor végül a ponty már a parton volt.

Rekordot szeretne dönteni a tavon.

Balázs ezt követően a halat bölcsőbe tette, és telefonált a strandvezetőnek, hogy hozzanak mérleget és fotózzák le a nagy fogást. Mivel meglehetősen messze horgászott a főépülettől, amíg odaértek, vízzel locsolgatta a halat, hogy ne legyen baja.

– Ezt egyébként sem vihettem volna haza, de amúgy is mindig visszadobom a halakat, mert nem szeretem megenni. Tudom, hogy kell rájuk vigyázni, hogy ne sérüljenek meg. Ha csapkodnak, be kell fogni a szemüket, mert attól megnyugszanak. Ha pedig kell, a szájukat is lefertőtlenítem, hogy a seb könnyebben gyógyuljon – mondta.

Balázzsal egy barátja szerettette meg a horgászatot másfél évvel ezelőtt, majd internetes videókkal képezte magát. Iskolaidőben is hetente egyszer kijárt, most pedig mindennap ott ül a sándorfalvi tónál.

– Fél 4-kor szoktam elindul­­ni otthonról. Nem zavar a korai kelés, a melegtől úgyse tudnék sokat aludni – magyarázta. Elsősorban pontyra és amurra horgászik, mert mind mondta, azok jó sporthalak: ügyesen küzdenek.

Balázs hajnalban indul horgászni, mindennap a sándorfalvi tónál üldögél.
Fotó: Frank Yvette

Tuti csalija nincs, szinte mindig mással próbálkozik. A hatalmas, 11,8 kilós pontyot például tigrismogyoróval fogta meg.

– Ezek amúgy mindent megesznek, ami büdös – legyintett mosolyogva.

A sándorfalvi fiatalember azt mondja, horgászversenyek­­re nem szeret járni, mert akkor soha nem fog semmit. Szeretné azonban megdönteni a tórekordot, amit jelenleg egy 21,8 kilós hallal tartanak.

– Vannak itt nagy halak, lesz még hova fejlődni. De az biztos, hogy ha egy ilyen a horogra akad, azt nem 20 percig kell majd fárasztani – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában