Akik ilyen diplomát szereznek, ők sem akarnak tanítani

2020.07.24. 16:30

Hiánycikk a természettudomány szakos tanár

Nehéz helyzetben vannak az iskolák, ha természettudományos tárgyból keresnek pedagógust: szinte már alig van pályakezdő. Egyre kevesebben diplomáznak ezeken a szakokon, és többségében ők sem akarnak tanítani. A napokban a kisteleki gimnáziumba kerestek informatika-, illetve részmunkaidős biológiatanárt. Csak az utóbbi álláshelyet sikerült gyorsan betölteni.

Timár Kriszta

Tóth Gabriella szerint nagyon nehéz természettudományokat oktató tanárt találni. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Biológia–kémia vagy biológia–bármely szakos tanárt keresett a napokban a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium. Tóth Gabriella igazgatónak szerencséje volt: az állás meghirdetése után nem sokkal már meg is találta új pedagógusukat. Ál­­talában azonban ez nem megy ilyen könnyen: a termé­szettudományos tárgyakat ok­­tatók megüresedő helyére egy­­re nehezebb új kollégákat ta­­lálniuk az iskoláknak.

– Nyugdíjazás miatt üresedett meg az állás, és féltem tőle, hogy tudom betölteni. Mivel kis iskola vagyunk, kevés az óraszám, vagyis csak részmunkaidős állást tudtam ajánlani. Szerencsére az egyik jelentkező pont ilyet keresett – mondta az intézményvezető.

Hozzátette: nemrégiben matematikatanárt szeretett volna felvenni, az nem ment ilyen könnyen. Pedig még szolgálati lakást is ajánlanak az állás mellé a nem Kisteleken élőknek, de úgy látja, ez a pálya már nem vonzó a fiataloknak, így pályakezdő már alig akad.

Tóth Gabriella szerint nagyon nehéz természettudományokat oktató tanárt találni.
Fotó: Török János

– Természettudományos szakokra már eleve nagyon kevesen jelentkeznek a tanárképző intézményekben, és akik el is végzik, többnyire nem akarnak tanítani. A pályakezdő bér egyáltalán nem vonzó a mai fia­­talok számára: képesítésükkel más szakterületeken többet tudnak keresni. Sokan pedig azt is elismerik, hogy a munka sem könnyű. Pedig nagy szükség lenne a fiatal tanárokra, hiszen egy 50-60 éves pedagógus már nem biztos, hogy ugyanolyan jól megtalálja a diákokkal a hangot, mint ők – fogalmazott Tóth Gabriella, aki szerint egyedül az évi 46 nap szabadság lehet csábító ezen a pályán, meg persze a hi­vatástudat.

– Sokáig túlkínálat volt ezen a pályán, nehéz volt ál­­lást találni, és presztízse volt a szakmának. Mostanra viszont lassan teljesen elfogynak a pedagógusok – mondta az igazgató, akinek még nem ke­rült le teljesen a teher a válláról, hiszen informatikatanárt is keres. Mint mondta, valószínűleg ez még nehezebb feladat lesz, mint a biológiatanári állás betöltése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában