Csongrád-Csanád megyében a jövő héten kedden és szerdán adhatják le adományaikat a gazdák

2020.07.17. 17:47

Idén is gyűjtik a 15 millió búzaszemet a Magyarok Kenyeréhez

A jövő héten kedden és csütörtökön adhatják le búzaadományukat azok a Csongrád-Csanád megyei gazdálkodók, akik támogatni szeretnék a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Programot. Kedden Hódmezővásárhelyen, Makón, Mórahalmon, Pusztaszeren, Csongrádon, Szegváron, Fábiánsebestyénen, csütörtökön pedig Szeged-Szőregen várják az adományt.

Kovács Erika

20200709 Szarvas Magyarok Kenyere sajtótájékoztatója a Szárazmalom udvarán Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap BMH

Fotó: Bencsik Ádám

– A Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom összefogása egész éven átívelő eseménysorozattá nőtt ki magát – hangsúlyozta a pénteken megtartott hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón Szél István, a Nemzeti Agrárkamara Csongrád-Csanád megyei elnöke.

Tíz év alatt nyolcvanszor több búza

– A Magyarok Kenyere Program 2011-ben országosan 10 tonna adománnyal indult. A felajánlott búza mennyisége évről évre nőtt. Tavaly már több mint 5000 magyar gazda ajánlott fel gabonát, közel 80-szor annyit, mint az első esztendőben – mondta.

Tavaly 427 megyénkbeli gazda csatlakozott a programhoz

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 10 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom segítő szándékú összefogása.

– Csongrád megyében tavaly 427 gazda jóvoltából 23 ezer kilogramm búzát gyűjtöttünk össze, amiből 9500 kilogramm lisztet őröltettünk. Ezt a megyei segélyszervezetek kapták meg, illetve 2000 kilogramm lisztet a határon túlra juttattunk.

Szél István kiemelte, idén országosan 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, amelyet 20 malomban őrölnek majd meg.

– A Magyarok Kenyere Program májusban búzaszenteléssel kezdődött, most, aratás után pedig a gyűjtést is megkezdjük – említett meg az elnök.

Az alapítvány számlaszámára is várják az adományokat

Július 21-én kedden 8-órától 15 óráig Hódmezővásárhelyen Kispál Ferenc telephelyén (a Tótkomlósi út mentén, a 23-as kilométerkőnél), Makón, a Csanád és Térsége Gazdakör székházában (Makó, Rákóczi utca 24.), a Mórahalmi Termelői Integrációs Szövetkezetnél (Mórahalom, Röszkei út 49.), Magyar Gábor telephelyén (Pusztaszer, Tanya 416.), Koncz József telephelyén (Csongrád, Tanya 291.), a Szegvári Puskin Mezőgazdasági Szövetkezetnél (Szegvár, VI. Külterület 53.), és a fábiáni Iparcikk Szaküzletben (Fábiánsebestyén, Köztársaság utca 27.) várják a gazdák felajánlásait. Július 23-án csütörtökön 9-től 15 óráig Rózsavölgyi József telephelyén (Szeged-Szőreg, Mályva tér 8.) is leadhatják a gazdák adományaikat.

- Számos gazdatársunk jelezte, hogy annak ellenére, hogy nem termelnek gabonát, szeretnék támogatni a programot. Ezért hoztuk létre a Magyarok Kenyere Alapítványt. Aki szeretné támogatni a Magyarok Kenyere Programot, a 10300002-10623342-49020015 számlaszámon teheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában