A technikai fogásokat gyakorolják a mazsorettek

2020.07.27. 17:13

Játékos erőnlét a vásárhelyi torna táborban – Galéria

Az elmúlt nagyjából tíz évben lényegesen megváltozott a mazsorett műfaja, több az akrobatikus elem, de a bonyolult kivitelezés mellett a pontosság és precizitás számít. A vásárhelyi torna táborban az erősítésre, technikai felkészülésre koncentrálnak.

T. Sz.

Torna táborban gyakorolnak a mazsorettek.

Fotó: Tábori Szilvia

A külső, látványos változás mellett avatatlan szemnek alig észrevehető átalakulás is kíséri a mazsorett műfajt. A színpadi előadásokban több az akrobatikus elem, az eszköztár pedig nem csak mutatósabb, technikai fejlesztésekkel segítik a táncosokat.

Modernebb lett

– A klasszikus irány mellett úgy tíz éve erősödik a mazsorett modernebb ága, ahol a csapatoktól több tornagyakorlatot és a gimnasztikát várnak a bajnokságokon – mondta Kardos Edina edző, a vásárhelyi Emerald Dance Team vezetője. Hozzátette, a táboruk célja pont az, hogy edzésben legyenek, gyakorolják a technikásabb feladatokat.

Az erőnléti elemek ugyan nehezek, még sincs sem alkati, sem erőnléti elvárás.

Gyakorolnak a mazsorettek.
Fotó: Tábori Szilvia

Nem csak vékonyaknak

Az edző kiemelte, hatalmas tévedés, hogy mazsorettnek csak vékonyabbak jelentkezhetnek. Gyakran fordulnak hozzá aggódó szülők ezzel a kérdéssel, de nincs kizáró ok, ráadásul az edzésekkel a gyerekek súlya és erőnléte gyorsan és látványosan változik – magyarázta.

Megerősítette, hogy óráin a kevésbé táncos alkatúak is remekül helytállnak. Két és fél éves a legfiatalabb és tizenkét éves a legidősebb tagjuk. A koreográfiákat határozott elképzelésekkel alakítja ki, de rugalmas a megvalósításban, míg a bonyolultabb elemeket a gyerekek erőnlétéhez igazítja. Különböző tudásúakból álló csoport is versenyezhet eredménnyel, mert a mozdulatok precizitása, pontossága fontosabb a gyakorlatok bonyolultságánál.

– A mai gyerekek fogékonyabbak a kicsit ugrálósabb változatra, ez elindította a sportág fejlődését. A technikai eszközök is változtak: a pomponok csillogósabbak, a két végén gumival felszerelt egyszerű fémbotok helyett ma már kisúlyozott, könnyebben forgathatót használnak. A vászon anyagú szoknyákat, blézereket pedig rugalmasabb anyagú dresszek váltották fel – sorolta.

Fontos a kreativitás

Kardos Edina kedveli a technikásabb előadásmódot, tíz éves korában ismerkedett meg a mazsorettel, majd lépett a klasszikusabb előadásmódtól a modernebb formák fel.

– Itt nincsenek korlátok, követni kell ugyan a versenyszabályzatot, de a koreográfia sikeressége a kreativitáson múlhat – mondta az edző. A gyerekek kezdeti bátortalanságáról azt mondta, sok időt szánnak a beszélgetésre, hogy lelkileg is felkészüljenek a nehezebb gyakorlatokra. A versenyre jelentkezők legalább fél éven át készülhetnek a megmérettetésre. Segítenek egymásnak megküzdeni a nehezebb és átélni az örömteli pillanatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában