Hol kezdődik a "spicliség"?

2020.07.10. 20:08

Kénytelen átdolgozni a „spiclitörvényt” a város

A Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatal szűk egy hónapot adott a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak, hogy átdolgozza a „spiclitörvényként” emlegetett önkormányzati rendeletet. Többek között azt is felülvizsgálják, hogy ki lesz jogosult a bejelentők jutalmazásáról dönteni.

Kovács Erika

20200403 Hódmezővásárhely Képen: Városháza, polgármesteri hivatal Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

A június végi közgyűlésen fo­­gadta el a vásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert támogató többsége a „Bizonyos büntetendő cselekményekkel kapcsolatban bizonyíték szolgáltatásáért járó díj szabályairól” szóló önkormányzati rendeletet, amit a helyi Fidesz „spiclitörvénynek” nevezett el.

A bizonyítékot szolgáltató személy a jogerős ítélet után akár 100 ezer forint is kaphat.

A Fidesz szerint sötét korszakot idéz

A vásárhelyi Fidesz szerint az ötvenes évek legsötétebb időszakát hozza vissza a rendelet, mert egyebek mellett a közösségi együttélés szabályait meghatározó helyi rendelet szabálysértéseire is kiterjed. Így bárkit fel lehet pénz reményében jelenteni, azt is, aki nem vágta le a füvet a háza előtt.

A rendelet a július 8-i rendkívü­­li közgyűlésen is napirendre került.

– A kormányhivatal szűk egy hónapot adott, hogy átdolgozzuk a rendeletet – mondta Márki-Zay Péter, Vásárhely polgármestere.

A torony alatt visszakoztak, átdolgozzák a nagy port kavart rendeletet.
Fotó: Török János

Konkrétabban kell fogalmazni

Nagy Péter, a jogi iroda megbí­zott vezetője kiemelte, jóval konkrétabban kell meghatározni azokat az eseteket, amiket helyi szinten szabályozni kívánnak. Kifogás merült fel azzal kapcsolatban is, hogy ki lesz jogosult, hogy a jutalmazásról döntsön.

Mint korábban megírtuk, az eredeti rendeletben az szerepel, hogy a cselekmény tárgyi súlya és az információ fontossága függvényében a polgármester határozza meg a díj 0 és 100 ezer forint közötti összegét.

Az a spic­­li, aki tartja a markát

Hódmezővásárhelyen, a város több pontján is kérdeztünk em­bereket az átdolgozás előtt álló rendeletről. Egy idősebb hölgy szerint csak a Fidesz fújta fel az egészet, és a polgármesternek van igaza.

Egy fiatalabb férfi azon a véleményen volt, hogy pénzért bejelenteni egy bűn­esetet, az igenis spicliség.

– Ha valaki rongálást lát, vagy azt, hogy a város szélén mondjuk egy illető utánfutóról lapátolja le a szemetet, azt mindenképpen jelenteni kell. Szerintem ha valaki ezt bejelenti, még nem spicli. De ha már tart­­ja a markát a jutalomért, akkor igenis az! – mondta.

A rendeletet a július 23-i rend­­kívüli ülésre dolgozza át a jogi iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában