Nem az első eset

2020.07.02. 17:28

Misi kezéből kitörték a vonót

Már megint megrongálták Fátyol Mihály cigányprímás szobrát Makón. Legutóbb alig fél évvel ezelőtt történt hasonló – a zenész vonóját akkor meggörbítették, most le is törték.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Bevittem a fürdőbe, mert odafelé menet találtam meg a szobor lábának támasztva. Onnan vitték át a városházára – mondta Bozsogi Attila a főtéri Korona előtt álló Fátyol Mihály-szobor vonójáról. Bozsogi volt a szobor ötletgazdája – 2007-ben állt elő a szoborállítás javaslatával mint egykori zenésztárs, aláírásokat is gyűjtött – , ezért érthető szomorúsággal hívott fel bennünket.

Az ismert cigányprímást, Fátyol Misit a városban nagyon sokan szerették, tisztelték. A makói szobrász, Kiss Jenő Ferenc alkotása 2009-ben került a helyére, és nyomban a turisták kedvence lett, a mai napig sokan fényképezkednek mellette – a helybeli tisztelők még megemlékezést is tartottak mellette.

Fátyol Misi kezéből sokadjára törték ki a vonót.
Fotó: Szabó Imre

Ugyanakkor a vandálok célpontja is lett. A legtöbbször a muzsikus vonóját törik le vagy hajlítják meg.

Legutóbb, idén januárban ez utóbbi történt. Érdekes: korábban is előfordult, hogy a letört vonót éppen Bozsogi találta meg, hat évvel ezelőtt volt erre példa. A különbség annyi volt, hogy akkor nem a muzsikus lábához volt támasztva, hanem a fűbe dobták a közelben. Azt, hogy összesen hányszor rongálták meg a szobrot, már összeszámolni is szinte lehetetlen.

A szobrot a rongálások alkalmával eredeti alkotója szokta rendbe hozni, alighanem most is így lesz. A Koronánál van térfigyelő kamera, de hogy a felvétel alapján végre kézre kerül-e a rongáló, egy­előre nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában