Helyi közélet

2020.07.16. 15:12

Öt speciális járművel gazdagodott Csongrád-Csanád megye

Összesen hatvanhárom speciális járművet adtak át július 15-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A különböző rendeltetésű gépjárművekből az ország összes megyei igazgatósága gazdagodott, a vadonatúj járművekből öt darab Csongrád-Csanád megyébe érkezett.

delmagyar.hu

Budapest, 2020. július 15. Hazai gyártású RDO-4336 Komondor MPV típusú, páncélozott, többcélú tûzoltóautók Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság székháza elõtt 2020. július 15-én. Újabb hatvanhárom speciális gépjármû állt a katasztrófavédelem szolgálatába. MTI/Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az ünnepélyes átadáson részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, valamint a rendezvényen a társ- és rendvédelmi szervek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az önkéntes szervezetek és szakmai szövetségek képviselték magukat.

Az ünnepélyes átadáson Bartók Péter tű. dandártábornok, a BM OKF gazdaságifőigazgató-helyettese ismertette az átadásra kerülő járműveket. A tábornok beszédében emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idén ünnepli a magyar tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulóját, ezért külön öröm, hogy ebben az évben is új járművekkel könnyítik meg a hivatásos és az önkéntes tűzoltók munkáját. A gazdasági főigazgató-helyettes elmondta, hogy a mostani átadással zárul le a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében végrehajtott „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű projekt, melynek keretében huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, két üzemanyagszállító-töltő gépjármű, valamint három duplafülkés, többcélú erdőtüzes és műszaki mentő felépítménnyel rendelkező gépkocsi talál gazdára.

A tábornok szólt továbbá az „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” című projekt keretében átadott huszonkilenc Volkswagen Amarok típusú járművekről is. Elmondta, hogy az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseken túl a főigazgatóság saját költségvetésből nyolc duplakabinos terepjáróval gazdagodnak a megyei igazgatóságok katasztrófavédelmi műveleti szolgálatai. Hozzátette, hogy a szervezet az eszközök, járművek beszerzését továbbra is tervezi.Kontrát Károly miniszterhelyettes örömét fejezte ki, hogy az átadott hatvanhárom speciális jármű megkönnyíti a hivatásos és az önkéntes egységek munkáját, ezáltal hozzájárul a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságához. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a 2021-es költségvetés gondoskodik arról, hogy Magyarország ezután is Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen.

A beszédeket követően Kontrát Károly és dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója átadták a járművek jelképes indítókulcsait.A gépjárművekből egy Volkswagen Amarok erdőtüzes gyorsbeavatkozó, egy S3 kategóriájú, duplafülkés, többcélú Komondor MPV gépjármű, valamint egy Ford Ranger katasztrófavédelmi műveleti szolgálati gépjármű teljesít szolgálatot ezentúl a megyei igazgatóságon. Két Volkswagen Amarok árvíz és lakosságvédelmi gépjármű a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálathoz került.A Volkswagen Amarok duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas, többcélú gyorsbeavatkozó gépjármű. A jármű alkalmas egy csökkentett (hat főnél kisebb) létszámú raj szállítására és önállóan beavatkozó járműként is bevethető. Alkalmas arra, hogy nehéz terepen, kis intenzitású tűzeseteknél a beavatkozó állományt és a szükséges kéziszerszámokat, oltóberendezéseket, valamint a szükséges oltóanyagot a kárhelyszínre szállítsa.Az S3 kategóriájú, duplafülkés, többcélú Komondor MPV gépjármű széles körben bevethető beavatkozó eszköz. A gépjármű két felépítménnyel rendelkezik: az egyik alkalmas a vízszegény területeken a gépjáműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, a másik műszaki mentéseknél, káresemények felszámolásánál alkalmazható. A gépjármű használható továbbá egy teljes raj szállítására, valamint önállóan beavatkozó járműként is bevethető. A jármű alkalmas a kiterjedt, intenzív aljnövényzet tüzek oltására, nagy tömegű oltóanyag vagy felszerelés szállítására nehéz terepviszonyok között is.

A gépjármű a Csongrád-Csanád és a Bács-Kiskun megyére jellemző homokos talaj és a nagy kiterjedésű erdők miatt nehezen megközelíthető területekre történő bejutást könnyíti meg a hivatásos egységek számára. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat feladatainak ellátásához Ford Ranger duplakabinos gépjárművet vehetett át a tűzoltási, a műszaki mentési, a tűzvizsgálati és a hatósági tevékenység végzéséhez. A jármű málhaterében ezen feladatok ellátásához szükséges speciális eszközök kaptak helyet.A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat árvíz, illetve különböző természeti jellegű veszélyhelyzetek bekövetkezése esetén elsődlegesen vízből, vízről mentési feladatokat végez, valamint tűzoltási feladatok végrehajtására is képes. A mentőszervezet két Volkswagen Amarok árvíz- és lakosságvédelmi gépjárműveket vehetett át. A járművek a későbbiekben érkező mentőhajók szállításában fognak segítséget nyújtani a mentőcsoportnak – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában