Helyi közélet

2020.07.14. 08:00

Ott sem hordják a maszkot, ahol kötelező

Hónapok óta kötelező a maszk viselése bizonyos zárt helyeken, az utóbbi időben azonban egyre kevesebben veszik komolyan ezt az egyébként kormányrendeletben előírt szabályt. Aki hordja, az sem mindig szabályosan, így gyakorlatilag felesleges díszletté silányult az, ami megakadályozhatná a koronavírus berobbanását.

Timár Kriszta

Szeged 2020.07.09. Maszk nélkül a városban, van ahol betartják Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János (Illusztráció)

koronavírus új ruhadarabot hozott a mindennapjainkba. A maszkviselés mostanra az életünk részévé vált: boltokba vagy bankba bemenni és tömegközlekedési eszközökre felszállni ezek nélkül nem is lehet. Ezt kormányrendelet írja elő, az utóbbi időben azonban úgy tűnik, egyre kevésbé vesszük ezt komolyan.

Lebeszélik egymást

– Vedd már le azt a vackot. Csak az a hülye biztonsági őr ragaszkodik hozzá, de ő ma nem dolgozik – mondta a minap egy élelmiszerbolt pénztárosa ismerősének, miközben a nő arcát és orrát eltakarva a sorban várakozott. Megdöbbentő volt hallani, hogy még a szabálykövető embereket is lebeszélik a maszkviselésről, miközben jó magyar módjára egyébként is sokan igyekeznek kiskapukat keresni. A maszk mostanra nagyjából a kötelezően megmutatandó, de még véletlenül sem zavaró módon az arcunkat takaró eszközzé vált, így lett belőle álltakaró. Néhányan esetleg még a szájukra ráhúzzák, orrukat azonban szabadon hagyják, amellyel gyakorlatilag szintén nem akadályozzák meg, hogy az általuk kilélegzett levegővel vírus jusson a zárt térbe, ahol tartózkodnak. Márpedig a maszknak ez lenne a célja.

Áltudományos magyarázkodás

– Dehogy hordom. Tudta, hogy a maszk viselése mennyire káros? Az elhasznált levegőt szívjuk belőle vissza – mondta egy középkorú férfi, amikor arról kérdeztük, van-e nála ilyen védőeszköz. Sokan azonban még csak nem is „tudományos” elvek miatt utasítják el, hanem egyszerűen azért, mert a nyári melegben kellemetlennek érzik, hiszen még a pamut darabok alá is pillanatok alatt beizzad az ember arca.

Pedig a vírus terjedésének megakadályozására ez az egyik leghatékonyabb eszköz: egy friss német kutatás szerint 40 százalékkal csökkenti az új megbetegedések számát. Amerikában az emberi erőforrások minisztériumának államtitkár-helyettese, aki az országos vírusteszteléseket irányítja, éppen most hívta fel erre újból a figyelmet, miután csak múlt hét pénteken 66 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Mint fogalmazott, ha ezt nem teszik meg az emberek, akkor nem tudják ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését. És bár hazánkban nem olyan súlyos helyzet, mint náluk, itt is bármikor újra felütheti a fejét a fertőzés.

Szabálysértés nem hordani

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, ők is tapasztalják, hogy a maszkviselés intenzitása jóval kisebb, mint akár egy hónapja.

– Tájékoztató kampányainkat tovább folytatjuk, ezzel kapcsolatban ennél többet egyelőre nem tehetünk – fogalmazott.

A kormányrendelet be nem tartása egyébként szabálysértésnek minősül, a rendőrségnek van joga és lehetősége ez ügyben intézkedni. Hogy ezt megteszik-e és ha igen, milyen esetekben és gyakorisággal, arra az Országos Rendőr-Főkapitányság tud választ adni, lapzártánkig azonban ez nem érkezett meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában