Helyi közélet

2020.07.23. 14:33

Racka juhokkal „kaszáltat” Vásárhely a belváros mellett

A hódmezővásárhelyi önkormányzat kísérletképpen 33 racka juhhal teteti rendbe a Vöröskereszt utcában, vagyis a belváros közelében lévő gazos telkét. Ez is a Zöld Vásárhely Program része. A városlakók véleménye megoszlik.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A Vöröskereszt utcában, az ön­kormányzat körbekerített telkén legelészik a 33 fekete racka juh. Ha nyer a város pályázata, ott épül majd meg a munkásszálló. A telken vannak részek, ahol a derékig érő gazban alig látni a birkákat.

– Kizárt dolog, hogy itt birkák legyenek! Ne mondjon már ilyet. Ez még majdnem a belváros! – hitetlenkedett egy vásárhelyi polgár. Aztán rácsodálkozott, hogy valóban vannak ott juhok, csak a gazból nem látszanak ki.

Egy másik lakos szerint jó­pofa ötlet, hogy állatkert is lett Vásárhely központjában.

Fotó: Kovács Erika

– A mai gyerekek már csak fotón látnak birkákat, legalább ide elhozhatják őket a szüleik. Ezek ráadásul rackák. Nézze, milyen szép csavart szarvuk van! – mutatta a kerítésen kívül egy idősebb férfi. Egy Szabadság téri lakos viszont arra panaszkodott, hogy a jószágoknak már két nap után érezni a szagát. – Ha így haladunk, megyei jogú városból visszavedlünk tanyaközponttá – fogalmazta meg véleményét az asszony. Hozzátette, a biofűnyírás nem a központba való, de a töltés oldalában helyeselné.

A birkás fűnyírás Fejes Péter önkormányzati képviselő ötlete volt. Kísérleti jelleggel próbálják ki azokon a területeken, ahol a terepadottságok miatt nehezebb a fűkaszálás. A „projekt” a Zöld Vásárhely program része lett.

A birkák tulajdonosa Sirkó Zoltán, a HMSZ Zrt. zöldterület karbantartásért felelős vezetője. Hangsúlyozta, ingyen adta kölcsön a jószágait a városnak.

– A cégnél gépünk van, ke­­ze­lőnk kevés. Az ilyen területek legeltetéssel való karbantartá­­sa egész Európában tendencia. A birkákat a Téglagyári tanösvénynél is bevetjük – mondta Sirkó Zoltán. Miközben beszélgettünk, egy kutya a Szabadság téri tömbház egyik erkélyéről ugatni kezdte a juhokat. A távterelés működött, a birkák egyből összefutottak.

Más települések is bevonják a zöldterületek gondozásába a jószágokat. Pitvaros külterületén egy vizenyős, nádas területet az önkormányzat bivalyai legeltek le. Mártélyon a fénysorompó körüli területet tették rendbe a birkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában