Nézze meg képeken, hogy készül!

2020.07.16. 16:43

Tökmagból is préselik a folyékony aranyat Lelén – Galéria

Maroslelén nyolc éve egy határon átnyúló EU-s pályázatból 60 milliós költséggel olajsajtoló kisüzem épült, amelynek termékeit a Bödön piacról ismerhetik a vásárlók. Napraforgó, fokhagyma, fűszerpaprika termelése folyik jelenleg a faluban, a cél az, hogy az üzemmel is segítsék a helyi gazdák boldogulását.

Tóth A. Péter

Jelenleg félautomata rendszerben folyik a termelés a maroslelei olajprésüzemben.

Fotó: KARNOK CSABA

Bár Maroslelén érchegység hí­­ján továbbra sem bányásznak aranyat, néhány esztendő alatt a térség értékes kincse lett a hi­­degen préselt étolaj. A Belügyminisztérium által támogatott fejlesztés révén közfoglalkoztatásban alkalmazhatnak munkavállalókat. A Dózsa György ut­­­­cai kisüzemben mákszemekből, napraforgóból, tökmagból, dióbélből és szezámmagból saj­­tolják a prémium minőségű termékeket.

– Csigás sajtológéppel dolgozunk, ahová a magok megfelelő nedvesítés után kerülnek be. Semmilyen vegyi anyagot nem keverünk hozzá, amivel a többletolaj kinyerhető lenne. Alacsony hőt adunk a fűtőfejnek, ami a sajtolóhüvelyen van rajta. Így biztosítva azt, hogy az olajban található vitamin és ásványi anyag megmaradjon. Nincs hevítés és pirítás sem. Az olaj további kezelésénél is megvárjuk a megfelelő ülepíté­­si időket, szűrési időket – mond­­ta lapunknak Siket Ákos, a Tiarella Kft ügyvezető-­tulajdonosa.

Helyi munkaerőt foglalkoztatnak

Siket Ákos fűszerpaprika-, napraforgó- és olajtöktermesztéssel foglalkozik, ezek feldolgozása kapcsán tapasztalt olyan kiaknázatlan lehetőségeket, amelyek láttán saját kezébe vette a késztermék-előállítást. Az olajsajtoló üzemet 2012-ben pályázati forrásból a lelei önkormányzat építette, majd a megfogyatkozott közfoglalkoztatási létszám miatt a további működtetés már nem volt rentábilis, ezért úgy döntöttek, bérbe adják.

– A bérletre vonatkozó pá­lyázati kiírásban kikötése volt az önkormányzatnak a dolgozók megtartása, az üzem eredeti rendeltetésszerű üzemeltetése, a brand név megtartása – hangsúlyozta Drimba Tibor pol­­gármester. Hozzátette: – Je­­lenleg hárman dolgoznak az üzemben, és mindenki helyi, közülük egy fő közfoglalkoztatásból jött. A jövőbeni fejlesztéseknél célunk, hogy maroslelei lakosokat foglalkoztassunk. Amennyiben írásban is végleges döntés születik a pályázatról, akkor a győztes Tiarella Kft. irányíthatja majd tovább az üzemet.

Ínyencek és tudatos vásárlók alapanyagai

Hidegen sajtolt olajok, maglisztek és egyéb szárítmányok készülnek az üzemben. Különleges termékük a tökmag­krém és a diókrém, amelyek a konyhai felhasználás mellett kozmetikai alapanyagként is kiválók. Máklisztből mákos pi­­tét, diólisztből répatortát süthetnek a kézműves termékek kedvelői, a tudatos vásárlók.

Környezettudatosságra alapoznak

A cég közeljövőben tervezett technológiai fejlesztései között szerepel egy félautomata töltő és csomagoló berendezés be­­szerzése. A csomagolásmentes boltok is fontos partnerei a marosleleieknek.

Vannak olyan partnereik, akiknek úgynevezett lédig ki­­szerelésben szállítanak, és a technológiai fejlesztések tervei között szerepel egy hasonló rendszerű adagológép üzembe állítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában