2020.07.16. 16:43
Tökmagból is préselik a folyékony aranyat Lelén – Galéria
Maroslelén nyolc éve egy határon átnyúló EU-s pályázatból 60 milliós költséggel olajsajtoló kisüzem épült, amelynek termékeit a Bödön piacról ismerhetik a vásárlók. Napraforgó, fokhagyma, fűszerpaprika termelése folyik jelenleg a faluban, a cél az, hogy az üzemmel is segítsék a helyi gazdák boldogulását.
Jelenleg félautomata rendszerben folyik a termelés a maroslelei olajprésüzemben.
Fotó: KARNOK CSABA
Bár Maroslelén érchegység híján továbbra sem bányásznak aranyat, néhány esztendő alatt a térség értékes kincse lett a hidegen préselt étolaj. A Belügyminisztérium által támogatott fejlesztés révén közfoglalkoztatásban alkalmazhatnak munkavállalókat. A Dózsa György utcai kisüzemben mákszemekből, napraforgóból, tökmagból, dióbélből és szezámmagból sajtolják a prémium minőségű termékeket.
– Csigás sajtológéppel dolgozunk, ahová a magok megfelelő nedvesítés után kerülnek be. Semmilyen vegyi anyagot nem keverünk hozzá, amivel a többletolaj kinyerhető lenne. Alacsony hőt adunk a fűtőfejnek, ami a sajtolóhüvelyen van rajta. Így biztosítva azt, hogy az olajban található vitamin és ásványi anyag megmaradjon. Nincs hevítés és pirítás sem. Az olaj további kezelésénél is megvárjuk a megfelelő ülepítési időket, szűrési időket – mondta lapunknak Siket Ákos, a Tiarella Kft ügyvezető-tulajdonosa.
Tökmagból is préselik a folyékony aranyat Lelén – Galéria
Helyi munkaerőt foglalkoztatnak
Siket Ákos fűszerpaprika-, napraforgó- és olajtöktermesztéssel foglalkozik, ezek feldolgozása kapcsán tapasztalt olyan kiaknázatlan lehetőségeket, amelyek láttán saját kezébe vette a késztermék-előállítást. Az olajsajtoló üzemet 2012-ben pályázati forrásból a lelei önkormányzat építette, majd a megfogyatkozott közfoglalkoztatási létszám miatt a további működtetés már nem volt rentábilis, ezért úgy döntöttek, bérbe adják.
– A bérletre vonatkozó pályázati kiírásban kikötése volt az önkormányzatnak a dolgozók megtartása, az üzem eredeti rendeltetésszerű üzemeltetése, a brand név megtartása – hangsúlyozta Drimba Tibor polgármester. Hozzátette: – Jelenleg hárman dolgoznak az üzemben, és mindenki helyi, közülük egy fő közfoglalkoztatásból jött. A jövőbeni fejlesztéseknél célunk, hogy maroslelei lakosokat foglalkoztassunk. Amennyiben írásban is végleges döntés születik a pályázatról, akkor a győztes Tiarella Kft. irányíthatja majd tovább az üzemet.
Ínyencek és tudatos vásárlók alapanyagai
Hidegen sajtolt olajok, maglisztek és egyéb szárítmányok készülnek az üzemben. Különleges termékük a tökmagkrém és a diókrém, amelyek a konyhai felhasználás mellett kozmetikai alapanyagként is kiválók. Máklisztből mákos pitét, diólisztből répatortát süthetnek a kézműves termékek kedvelői, a tudatos vásárlók.
Környezettudatosságra alapoznak
A cég közeljövőben tervezett technológiai fejlesztései között szerepel egy félautomata töltő és csomagoló berendezés beszerzése. A csomagolásmentes boltok is fontos partnerei a marosleleieknek.
Vannak olyan partnereik, akiknek úgynevezett lédig kiszerelésben szállítanak, és a technológiai fejlesztések tervei között szerepel egy hasonló rendszerű adagológép üzembe állítása is.