Helyi közélet

2020.07.30. 14:30

Új fűtést kapna a szentesi polgárház

Pályázati segítséggel modernizálná a Péter Pál Polgárház fűtési rendszerét a múzeum. A fejlesztésnek köszönhetően egész évben ki tudnák használni a polgárház pincéjét is.

Majzik Attila

A látogatók a 19.20. századi magyar polgári kultúrát ismerhetik meg a Péter Pál Polgárházban. Fotó: Majzik Attila

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a muzeális intézmények szakmai támogatására hozta létre a Kubinyi Ágoston Programot, a Koszta József Mú­­­zeum most ennek a lehetőség­nek a segítségével szeretné fej­leszteni egyik telephelyét. Az intézmény már több éve sikeresen pályázik a programban, az elmúlt években több mint hatmillió forintot kaptak szakmai támogatásként.

Következő céljuk a Péter Pál Polgárház fűtéskorszerűsíté­­se. Az 1830 óta lakóházként, ké­­­sőbb múzeumként ismert épület a Szentesen közmegbecsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt a 19. század végétől egészen a 20. század közepéig. A tulajdonos, Péter Pál Ottokár utódai az 1980-as években a házat el­­adták a városnak, amely az­­óta működik muzeális kiállítóhelyenként. – Ez Szentes első kőépülete, a ház idén lesz százkilencven éves. A legnagyobb problémánk a fűtésrendszer állapota, a most használatban lévő fűtést még az 1990-es évek végén építették be, és ez már ve­­szélyesen elavult – tájékoztatta lapunkat Farkas László, a Koszta József Múzeum igazga­tója.

A látogatók a 19.-20. századi magyar polgári kultúrát ismerhetik meg a Péter Pál Polgárházban. Fotó: Majzik Attila

Mint az intézményvezetőtől megtudtuk, a fűtésrendszer korszerűsítését egy új környezetbarát és energiatakarékos kazán be­­szerzésével oldanák meg, az eddigi egy fűtéskört pedig három külön szabályozható fű­­téskörrel kívánják kiváltani. Ennek köszönhetően az állandó kiállítás, a pince és a vendéglakás fűtése is külön szabályozhatóvá válik majd.

– A pincét jelenlegi állapotában nem tudjuk kihasználni, de a felújításnak köszönhetően újból birtokba vehetik majd a látogatók, időszaki kiállításokat, illetve kisebb előadásokat, bortalálkozókat és vacsoraesteket is tudnánk rendezni ott. A Rózsa Gábor-féle hagyományt szeretnénk továbbvinni, hiszen a régi szentesiek tudják, hogy milyen lokálpatrióta központ volt a polgárház, Rózsa Gábor egyfajta szellemi műhelyt működtetett ott a nyolcvanas–kilencvenes években – számolt be terveikről a múzeumigazgató.

A fejlesztés teljes költsége csaknem négymillió forint, ezt teljes mértékben fedezné a pályázat, amelynek eredményét várhatóan ősszel hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában