Írásos emlékekben már 1676-ban említik, Szeged és Kistelek közötti postaállomásként

2020.08.31. 13:26

70 éve lett önálló Szatymaz – Galéria

A Mi Lapunk havi rendszerességgel jelentkezik Szatymazon, ezúttal különszámot jelentetett meg a település önállóvá válásának 70. évfordulójára.

Kovács András

Fotó: dell

A 144/1950. Minisztertanácsi rendelet a települést Szeged városától a szegedi járásba sorolta át – az 1950-es őszi, első tanácsválasztás a községnek hivatalosan is önállóságot adott – október 27-én tartották a tanács alakuló ülését.

Szatymaz község neve török, más vélemény szerint kun családnévből származik. Írásos emlékekben először 1676-ban említik: egy korabeli térképen a Szeged–Kistelek közti postaállomás, lóváltó hely neveként szerepel. Szatymaz sokáig szállásokkal tarkított puszta, csak a 19. század elején lesznek rajta Zombory Pál főkapitány kezdeményezésére högyek, azaz szőlőtelepítések.

A szeged–szatymazi őszibaracktermő táj a 20. században fogalommá vált. A hírnév megalapozásában kiemelkedő szerepe volt Kamenszky Bélának, aki 1927-ben került Szatymazra, a mintaintézménynek szánt, akkor szerveződő gazdasági iskola élére. 1959 augusztusának első heteiben naponta 25–30 vagon őszibarackot vettek át a vasútállomásnál, a környező településekről is Szatymazra hordták a termést.

Összeállításunkat a keddi Délmagyarországban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában