Helyi közélet

2020.08.04. 11:10

A Móra-tölgyek csengelei legendája

Csengelén a híres íróhoz, újságíróhoz és múzeumigazgatóhoz, Móra Ferenchez kötnek pár, a közeli erdőben található kocsányos tölgyet. Sokan úgy tudják, ő ültette, mikor gyógyulni jött – tüdőbeteg volt – a friss levegőjű környékre. Utánajártunk a legendának: az biztos, hogy járt Csengelén, és az Aranykoporsó című történelmi regényének egy részét is ott írta.

Imre Péter

– Tíz-tizenegy évesen a haverokkal többször elbicikliztünk a Móra-fákhoz, melyeket mindenki így emleget Csengelén – mondta Tóth Tibor polgármester. Az is köztudomású a helybeliek körében, hogy itt írta az Aranykoporsó című regényét, Bitó József tanár bácsi is sokat mesélt erről nekik.

Az első említés

– A Móra-fákat vagy Móra-tölgyeket Kiss Ferenc szegedi főerdész – ő felelt a városhoz tartozó erdőkért, a csengelei is hozzátartozott – említette először írásban, 1939-ben. Akkor tizenkettő volt még belőlük, 1987-re nyolc maradt, majd a 2015-ös nagy, pusztító viharban újabb három dőlt ki, jelenleg öt áll – mondta az 58 éves Molnár Mihály, Csengele helytörténésze. Azt tartják, amit ő nem tud a községről, az nincs is.

A történet folytatását megtalálja a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában