Újra pörögtek a szoknyák, kopogtak a csizmák

2020.08.22. 20:35

Csak úgy jártak a táncos lábak a Deszki Faluházban – Fotók

Gyermekek népszerűsítették szombaton a néptáncot a Deszki Faluházban. A községbe érkezett ugyanis 2. FOLKID Gyermek Népművészeti Fesztivál. A deszkiek és a szegediek mellett a csongrádiak, a szarvasiak és a hartaiak is pódiumra léptek lelket gyönyörködtető előadásokkal.

Kiss Anna

Hosszú kényszerpihenő után fergeteges néptánc kavalkád volt szombaton. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pillanatok alatt élettel telt meg újra a Deszki Faluház szombaton, erre március közepe óta nem volt példa a járványhelyzet miatt. Népzenétől, népdaloktól, csujogatásoktól, csapásolóktól volt hangos a nagyterem, ugyanis Kecskemét és Budapest után a Csongrád-Csanád megyei településre érkezett a 2. FOLKID Gyermek Népművészeti Fesztivál.

A házigazda Tiszavirág Néptáncegyesület vezetője, Tóth Gábor lapunknak elmondta, a tavalyi évhez hasonlóan idén is nemzetközi fesztivált szerettek volna szervezni a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségével és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel együttműködve, de erre a koronavírus miatt nem volt lehetőség.

Hozzátette, nem szerették volna azonban, ha teljes egészében elmarad a gyermek néptáncmozgalmat népszerűsítő eseménysorozat, ezért hazai berkeken belül rendezték meg a napokban az országban élő nemzetiségi csoportok felkérésével. Kiemelte, minden táncosnak hiányzott már a közösségi élet, a zene és a tánc, ezért is nagyon üdítő számukra ez a hét.

A deszki Borbolya és Cibere, valamint a szegedi Ördögborda csoport mellett színpadra lépett az este során a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermekcsoportja, a szarvasi Tessedik Táncegyüttes ifjúsági csoportja, valamint a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület német nemzetiségi gyermektáncegyüttese is. A talpalávalót a Juhász zenekar húzta, sőt külön előadással is megörvendeztették a nagyérdeműt.

Király László, Deszk polgármestere hangsúlyozta, minden eddiginél nagyobb jelentősége van most annak, hogy ezt a fesztivált a településre hozhatták, hiszen úgy véli, a jelenlegi helyzetben nem a gazdaság, hanem a közösségek sérülnek legjobban.

Megjegyezte, az a közösségi együttlét szakadt meg, ami a lelkét és a motorját jelenti az életünknek. Beszélt arról is, hogy a községben 26 egyesülettel és művészeti csoporttal dolgoznak azon, hogy virágzó kulturális és társadalmi élet legyen helyben, ami a térség motorjává tette Deszket.

A kedden útjára indított programsorozat, mely elősegíti a kapcsolatépítést a gyermektáncegyüttesek körében, vasárnap Tökölön zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában