Lázár János: Az elveszített 100 esztendőért, a mai napig nem kért senki bocsánatot az országtól

2020.08.21. 19:12

Felavatták a székkutasi turulszobrot

Trianon 100. évfordulójára emlékművet közadakozásból és önkormányzati forrásból emlékművet állítottak Székkutason, a 47-es főút mellett. A szobor május 31-én került a helyére, ott emlékeztek az évfordulóra is. A műalkotás avatására, a vírushelyzet miatt most, augusztus 21-én került sor.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A emlékművet a szegedi Simor Márton szobrászművész készítette. A madár súlya közel negyedtonna, a szárny-fesztávolsága 2 méter. A talapzat magja monolit beton, amit süttői mészkőlappal burkoltak. A talapzat hátoldalán Juhász Gyula Trianon című verséből vett idézet olvasható: „Nem kell beszélni róla sohasem, / De mindig, mindig gondoljunk reá.”

Ezer jel közül egy

A pénteki avatóünnepségen Szél István, Székkutas polgármestere kiemelte, Trianon sebét bizonyos értelemben már begyógyítottuk.

- Trianon igazságtalansága ide, járványveszély oda, van okunk és jogunk ünnepelni államalapító Szent István királyunkat, az ezeréves államiságot és az összetartozást, amelynek ezernyi jele közül egy, hogy Trianon áldozatai ma teljes jogú magyar állampolgárok, a nemzet elszakíthatatlan részei.

Új típusú országépítés

Lázár János országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy 10 éve új típusú országépítés kezdődött, hozzáláttak Magyarország testi és lelki újraegyesítéséhez.

A képviselő megköszönte az adományozóknak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Székkutason Trianon 100. évfordulójára emlékmű épüljön.

Fotó: Kovács Erika

- Választókerületemben 19 település található. Mindenhol kezdeményeztem, hogy lehetőség szerint állítsanak emlékművet, szobrot, kopjafát. Több mint tucatnyi helyen létesült új emlékmű.

Székkutas a legerősebb

Lázár János Székkutast a választókerület legerősebb településének nevezte, ahol a legkomolyabb művészeti alkotást állították.

– Az emlékezésnek 100 évvel a történelmi esemény után is oka és apropója van. Nemcsak az igazságtalanság miatt, hanem azért is, mert az okozott kárért, a meg nem született magyarokért, az elveszített 100 esztendőért, a mai napig nem kért senki bocsánatot az országtól, a közösségtől.

Fotó: Kovács Erika

Az ünnepségen igei köszöntőt mondott Stefán Zoltán református lelkipásztor. Kiemelte, hiszi azt, hogy amikor valaki elhalad a székkutasi turulszobor előtt, nemcsak egy szép művészeti alkotást lát, hanem látja az ország reményteljes jövőjét is.

A rendezvényen fellépett a Murgács Kálmán Nóta Klub és Labozár Antal prímás. Az ünnepség végén a jelenlévők egy-egy szál virágot helyeztek el a szobor talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában