Mesterségem címere nevű táborban vettek részt

2020.08.07. 18:50

Játékos formában ismerkedtek a mindszenti gyerekek a szakmákkal – Fotók

Egy mindszenti kétgyermekes édesanya fejéből pattan ki a szakmákat bemutató tábor ötlete, hogy tizenkét éves fiát motiválja. Öt hét alatt szinte nulláról, közös ötleteléssel szervezték meg az ötnapos Mesterségem címere elnevezésű tábort a Művelődési Központ vezetőjével, Kovács Ildikóval közösen. 

T.Sz.

Sokféle szakmával megismerkedhettek öt nap alatt az általános iskolások a mindszenti táborban. Fotó: Tábori Szilvia

Péntek délután, a kalandos programsorozat záró napján még mindig kíváncsian szaladgáltak a gyerekek egyik bázistól a másikig. A délelőtti szentesi műteremlátogatás után a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár aulájában különféle szakmai bemutatók között válogathattak: fotósok, kézművesek és sminkes is fogadta őket. A Mesterségem címere elnevezésű táborban méhészettel, csillagászattal, kézműves mesterségekkel ismerkedtek.

Találkoztak virágkötővel, manikűrössel, kozmetikussal, mezőgazdasági munkással és fényképésszel, ülhettek traktoron, kombájnon, és kompon, beszélgettek révésszel és gátőrrel, meg parasztgazdával. Sütöttek kenyeret, horgoltak, és készítettek népi játékokat. Első hallásra soknak tűnhet a kínálat, de a gyerekek lelkesedése lankadatlannak tűnt.

A nyolc és fél éves Varga Flórián éppen összetekert papírból készült pálcákat rögzített egymáshoz, asztaltársaival ceruzatartót készítettek. Flórián közben elmesélte: tetszett neki, amikor átkompoztak a baksi oldalra, a gátőr sok izgalmasat mesélt a munkájáról, meg hogy naponta hat kilométert kell gyalogolni oda-vissza és, hogy ritkán tudnak nyaralni. Izgalmas volt a mezőgazdasági nap is, kipróbálhatták a járműveket és láttak egy hatalmas drónt, amivel a gyomirtót szórta földjeire a gazda. A szentesi műteremlátogatáson pedig a régi fotózási technikákkal ismerkedtek.

A mellette ülő 12 éves Hérány Emma a csütörtök esti csillagász programot szerette a legjobban. Az egyik mindszenti vendégháznál két távcsővel figyelték meg a Szaturnusz holdjait és hullócsillagot is láttak. Még nem tudta eldönteni, milyen foglalkozást választana, de ez a hét segített megismernie több szakmát is.

Kovács Ildikó, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár vezetője mesélte, hogy Tóth Anikó, Virág és Levente édesanyja állt elő a tábor ötletével és szinte pillanatok alatt döntötte a megszervezéséről. Annyira izgalmasnak ígérkezett. Az egy hetes élmények, a gyerekek öröme láttán után szinte biztosak a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában