Összefogott a falu a belvíz ellen

2020.08.10. 14:12

Szükséges a vízelvezető rendszer állapotának felmérése

Hirtelen 80 milliméternyi csapadék zúdult múlt hét közepén Dócra, amit az árkok nem tudtak elvezetni. A falu lakóinak összefogása kellett ahhoz, hogy az este érkező újabb esőzés ne tegyen károkat a településben: szivattyúztak, árkot tisztítottak munkaidő után.

Munkatársunktól

A hirtelen lezúdult csapadékot az árokrendszer nem tudta elvezetni.

Fotó: TURDA GÁBOR

A múlt heti esőzések elárasztották Dóc belterületének több pontját. Két részletben összesen 80 milliméternyi csapadék zúdult a falura, a főutcán hömpölygött a víz, zöld területeken pedig tavak alakultak ki. Turda Gábor polgármester lapunknak elmondta, korábban elsősorban külterületen találkoztak ilyen jellegű problémával, a szokatlanul szélsőséges időjárás azonban most úgy hozta, hogy a lakott területen azonnali intézkedésre volt szükség.

A hirtelen lezúdult csapadékot az árokrendszer nem tudta elvezetni.
Fotó: TURDA GÁBOR

– Mivel az elvezető árkok nem bírták a nagy mennyiségű vizet és visszaduzzadtak, látszott, hogy azonnal meg kell kezdeni a szivattyúzást. Normális esetben előbb-utóbb elfolyt volna a felgyűlt csapadék, csakhogy éjszakára újabb esőzést jósoltak a meteorológusok, és féltünk, hogy azzal együtt már nagy károkat okoz majd a víz és házakat is veszélyeztet majd – mondta a település vezetője.

A polgármester úgy fogalmazott, jó volt látni, hogy bajban milyen hatékonyan tudnak összefogni a dóciak.

– Egy helyi vállalkozó első szóra rendelkezésünkre bocsátotta saját cége szivattyúját, egy képviselőtársunk hozta a másikat. Bár már munkaidő után jártunk, pihenés helyett sokan kivonultak és segítettek az árkok, átereszek megtisztításában, a víz elvezetésében, szivattyúzásában. Aki pedig nem kétkezi munkával támogatta a védekezést, az kávét, üdítőt hozott – részletezte.

A hatékony munkának köszönhetően még az esti eső előtt sikerült a belterületről kiszivattyúzni a vizet. Turda Gábor megjegyezte: az eset rávilágított arra, hogy szükségessé vált a vízelvezető rendszer állapotának felmérése, illetve ahol az hiányzik, a kiépítése.

– Amit tudunk, természetesen saját erőből igyekszünk a közeljövőben megcsinálni, de mindenképpen nagy segítség lenne, ha találnánk pályázatot, amelybe ez a projekt beilleszthető lenne – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában