Összefogás a környezetért

2020.08.27. 14:24

Új névvel és új köntösben várja a látogatókat a Rotary tanösvény

Egyesület alapításán dolgoznak, hogy hosszú távon is megmaradjon a Gergő liget és a Rotary tanösvény – utóbbi új nevet kap. Augusztus 24-én fórumot tartottak az ártéri pihenőhely megmentéséért, amit alapítója, Farkas András nem győz egyedül védeni a vandáloktól és tisztán tartani.

Farkas Judit

Forrás: Török János

Fotó: Török János

Augusztus 12-én jelent meg első cikkünk a Gergő liget és a Rotary tanösvény megszűnéséről. A liget és a tanösvény megálmodója és gondozója, Farkas András azután hozta meg a döntést, hogy a területet rendszeresen vandálok dúlták fel, szemetelték tele. Amikor felelősségre vonta a randalírozókat, még őt inzultálták. Miután döntését közzétette a tanösvény facebook oldalán, hatalmas összefogás indult meg a közkedvelt ártéri pihenőhely megmentéséért. Augusztus 24-én fórumot tartottak a ligetben, összefoglalója a facebookra is felkerült. Kiderült: a pihenőhely megmaradásáért küzdők egyesület alapításán dolgoznak.

Farkas András lapunk kérdésére elmondta: őt magát is meglepte a hatalmas, tiszteletre méltó összefogás. Megtudtuk, hogy a megrongált, megégetett utcabútorokat elszállítják felújításra, a tanösvény új neve pedig Tisza-Maros sétány lesz. A tervezett egyesület a ligetnek és a sétánynak nem működtetője, hanem önkéntes támogatója lenne. Az ártéri erdőben mindenki saját felelősségre sétál.

A fórumon elhangzott: a területre kukákat helyeznek ki, amiket az egyesület kezel majd, ezeket rendszeresen ürítik, a szemetet elszállítják. A vandálok visszatartása érdekében vadkamerákat telepítenek és rendszeresíteni szeretnék a szemétszedéseket. A polgárőrség képviselete is jelezte, hogy segítenek a rend fenntartásában. A helyi lakók napi szintű felügyeletet terveznek, hogy a rongálásokat megelőzzék. A „házirendről” táblákkal tájékoztatnák a kirándulókat.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy szegedi vállalkozó, Jakab Gusztáv felajánlotta, bekameráztatja a területet, és önkéntesek közös szemétszedésen tisztítják meg a ligetet és a tanösvényt. Azóta két szemétszedést is szerveztek, összesen 148 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. Elindult az egyeztetés a területet kezelő Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal és a szegedi önkormányzattal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában