Legfeljebb 25 ezer forintot kaphatnak az igénylők

2020.08.04. 19:06

Újabb támogatás a jogosítványhoz

Bővült azoknak a köre, akik a B kategóriás járművezetői engedélyük megszerzéséhez támogatást igényelhetnek. A húsz évnél fiatalabbakat már 2018 óta támogatja ebben a kormány, nemrég a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is kiterjesztették a támogatást, méghozzá korhatártól függetlenül.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

- Olvastam, hogy a 20 év alatti fiatalok után már a kisgyermekes szülők is segítséget kapnak az államtól a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzéséhez. Pontosan kik és mekkora összegre számíthatnak? – kérdezi olvasónk.

A 20 évesnél fiatalabbak egy kormányrendelet szerint 2018. július 1-jétől vehetik igénybe a jogosítványszerzést segítő támogatást. A legfrissebb adat szerint már több mint 56 ezren éltek vele.

Az elméleti KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját téríti vissza az állam 25 ezer forintig.
Fotó: Shutterstock

Anyák, apák, nagyszülők

Idén július 1-jétől bővült a jogosultak köre, a kormány rendelete terjesztette ki a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatást a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is, korhatártól függetlenül.

A jogszabály ugyanis nem szabja meg, hogy milyen gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülőnek jár a támogatás, így nemcsak a cseden, gyeden, gyesen lévő anyák élhetnek ezzel a lehetőséggel, hanem a gyeden és gyesen lévő apák, nagyszülők is. A jogosultsághoz fontos, hogy a sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát 2020. június 30-át követően tegyék le.

A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint.

Mennyibe kerül?

Az Eduline az idén júniusban összegyűjtötte, milyen kiadásokkal kell számolnia annak, aki B kategóriás jogosítványt szeretne szerezni. Számításuk szerint összesen nagyjából 150–180 ezer forintot kell rászánni, de hozzáteszik, hogy ez az autósiskola áraitól, az esetleg szükséges pótóráktól és a vizsgaismétlésektől függően akár jóval több is lehet.

Az elméleti KRESZ-tanfolyamért 15–40 ezer forintot kell fizetni, ami attól is függ, hogy hagyományos tantermi, vagy e-larning tanfolyamot választunk. A KRESZ-vizsga országszerte 4600 forintba kerül. Az ezekre kifizetett összegeket lehet visszaigényelni maximum 25 ezer forintig.

Az elsősegély-tanfolyam 5–12 ezer forintba, a vizsgája pedig 6–10 ezer forintba kerül. A vezetői engedélyhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat díja a háziorvosnál 7200 forint. A gyakorlati órák ára 3500–5500 forint között mozog, az Eduline írása szerint a hétvégi, a kora reggeli és a késő délutáni órák általában drágábbak. Ahhoz, hogy a tanuló vezető forgalmi vizsgára mehessen, legalább 29 órát, összesen 580 kilométert kell vezetnie. A forgalmi vizsga díja 11 ezer forint.

Hogyan igényelhető?

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához (Postacím: 1820, Budapest) kell benyújtani formanyomtatványon vagy elektronikus úton. Utóbbi esetben a nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu oldalon a Nyomtatványok menüpontban a További nyomtatványok fül alatt található „KRESZ Támogatás” nevű űrlapot kell online kitölteni és elektronikus úton benyújtani, az előírt mellékleteket szkennelt dokumentumként csatolva.

A kérelem benyújtásakor hitelt érdemlően igazolni kell a támogatással érintett díjak, azaz a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának kifizetését és a kifizetett díj összegét. Erre az autósiskola által kiállított igazolást javasolják.

Fontos, hogy a támogatás iránti kérelem a közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letételének napjától számított egy éven belül terjeszthető elő, utána már elveszik ez a támogatási lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában