#mezőgazdaság

2020.08.13. 10:36

Útmutatóval segíti az öntözést az agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Ka­mara (NAK) útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is se­­gítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Munkatársunktól

Az öntözési közösségek létrejöttét segítik. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Az Országgyűlés a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének erősítése, az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, valamint a közössé­gek kialakítása érdekében al­­kotta meg az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvényt. Ez 2020 elejétől hatályos, a részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelet június 29-től érvényes.

Az öntözési közösségek létrejöttét segítik. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Az öntözéses gazdálkodás elterjesztése létérdeke a magyar mezőgazdaságnak, számos gazdálkodót, vállalkozót érint. A NAK a magyarországi termelőket segítve készítette el az „Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők – az öntözési közösség tükrében” című útmutatót. A kiadvány egyebek közt tartalmazza az öntözési közösség elismerésé­nek feltételeit, bemutatja az el­­ismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket.

Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Föld­ügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket. Az útmutató digitális változatából pedig le­tölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák.

Az útmutató elérhető a köztestület internetes portálján, a „Kézikönyvek, Tájékoztatók” me­­nüpont alatt, továbbá közvetlenül a nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok linken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában