Cseri: A rendelettervezetet úgy, ahogy van, dobjuk ki!

2020.08.07. 13:03

Visszavonták a „spiclitörvényt„

A hódmezővásárhelyi közgyűlés július 7-én hatályon kívül helyezte a másfél hónapja elfogadott, a Bizonyos büntetendő cselekményekkel kapcsolatban bizonyíték szolgáltatásáért járó díj szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, amit sokan csak „spiclitörvénynek” neveztek. Szeptemberben azonban újra a közgyűlés elé kerülhet a tervezet, amiben a kormányhivatal kifogásait kiigazítják.

Kovács Erika

A közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a rendelet hatályon kívül helyezését.

Fotó: Kovács Erika

Július 25-én fogadta el a közgyűlés Márki-Zay Pétert támogató többsége az úgynevezett „spiclitorvényt”. Ez ellen a helyi Fidesz több fórumon is tiltakozott, mivel véleményük szerint a sötét, 1950-es éveket idézi, mert arra ösztönzi a lakosságot, hogy pénzjutalom reményében feljelentgessék egymást.

Törvényességi észrevételek

A rendelet ellen a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal több ponton emelt kifogást. A rendelet több jogszabályt, egyebek mellett a büntetőeljárási-, a jogalkotási- és a panasztörvényt is sérti, rombolja a közösségi együttélés alapvető szabályait és normáit.

A kormányhivatal vezetője törvényességi felhívásban kérte, hogy a rendeletet augusztus 7-éig helyezzék hatályon kívül, mert így orvosolható a jogszabálysértés.

A közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a rendelet hatályon kívül helyezését.
Fotó: Kovács Erika

Ősszel újratárgyalhatják

Tatár Zoltán jegyző szerint a 30 napos határidő indokolatlanul szűk volt.

– Hogy a rendelet felülvizsgálata során szakmai hiba ne történhessen, a közgyűlés elé alkotmányossági aggálytól mentes rendelettervezet kerülhessen, javasoljuk a rendelet hatályon kívül helyezését. A kormányhivatal észrevételei alapján felülvizsgált új rendelettervezetet a közgyűlés a szeptemberi ülésen tárgyalhatja meg – jelentette be.

A Fidesz kidobná

Cseri Tamás, a Fidesz és a Szeretem Vásárhelyt Egyesület képviselője hozzászólásában azt mondta, a rendelettervezetet úgy, ahogy van, dobják ki, nem kell vele dolgozni.

– A rendelet nemcsak súlyosan jogszabálysértő volt, hanem nagyon rossz érzéseket keltett.

Szerinte csak a teljes visszavonásnak van értelme, nem pedig a toldozgatásnak, foltozgatásnak.

– El kell törölni és felejtsük el ezt a történetet! – hangsúlyozta.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a „spiclitörvény” hatályon kívül helyezését. A közgyűlésen egyébként Márki-Zay Péter polgármester szabadsága miatt nem vett részt.

Korábbi cikkek a témában

A korrupció elleni harcra igent, spiclitörvényre nemet mondanak

Méltatlannak és sértőnek érzik a vásárhelyi „spiclitörvényt”

Vásárhelyi Fidesz: Az emberek felháborodása megfutamodásra kényszerítette Márki-Zay Pétert

Benkő Zsolt: A rengeteg duma mögött nincs munka

A spiclitörvény majd augusztusban kerül a közgyűlés elé

Jogszabálysértő a vásárhelyi spiclitörvény

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában