Helyi közélet

2020.09.09. 18:06

Emléktáblát kapott Szentes krónikása

Dombormű őrzi egykori szeretett munkahelye folyosóján Labádi Lajos főlevéltáros, nyugalmazott levéltár-igazgató, Szentes Város díszpolgára emlékét. Az egykori főlevéltáros negyven évnyi, tudományos szempontból is jelentős munkásságát hagyta a városra.

M.A.

Szentes – Labádi Lajos családja az egykori fõlevéltáros emléktáblájánál. Fotó: Kárpáti Lajos

Fotó: Kárpáti Lajos

„Főlevéltáros, díszpolgár, Szentes város krónikása, igaz ember” – ez áll a tavaly elhunyt Labádi Lajos domborművén. A város egykori „élő emlékezetének” az Oppidum Csongrád Alapítvány szervezésében állítottak emléket a Levéltár folyosóján, az ünnepségen megjelent Labádi Lajos édesanyja, özvegye és fia is.

Mint a megemlékezésen elhangzott, a főlevéltáros az Oppidum Csongrád Alapítvány tevékenységében is igen jelentős szerepet vállalt, ezért is kezdeményezték a szomszéd település kultúra-barátai az emlékezést. Labádi Lajos életútját, gondolatait Kecskés László és Varga Nándor, a Csongrádi Versmondó Kör tagjai idézték fel, majd Szabó Zoltán, Szentes polgármestere beszélt a tavaly elhunyt főlevéltárosról, munkásságának a város életében, fejlődésében betöltött szerepéről.

Labádi Lajos emléke előtt tisztelgett Dr. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese, akinek gondolatait Hegedűs István osztályvezető tolmácsolta, dr. Blazovich László, nyugalmazott megyei levéltár igazgató és Dr. Biernacki Karol, a Csongrád-Csanád megyei Levéltár igazgatója is.

Dr. Erdész Ádám, a Békés megyei Levéltár igazgatója avató beszédében kiemelte, Labádi Lajos egészen fiatal korától kezdve, hosszan készült erre a pályára, és identitását, társadalomban elfoglalt helyét alapvetően befolyásolta, hogy főlevéltáros volt.

Ezt követően Dr. Biernacki Karol és Dr. Erdész Ádám leplezték le Dudás Sándor csongrádi szobrászművész alkotását, a Labádi Lajosnak örök emléket állító domborműves emléktáblát.

KÉPALÁ: Szentes – Labádi Lajos családja a főlevéltáros emléktáblájánál. Fotó: Kárpáti Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában