Egyelőre nincs pénz befejezni a kollégiumot

2020.09.18. 18:11

Hegyi: nem szeretnénk politikai csatatérré válni

Pártpolitikától függetlenül, az összefogás különlegesen szép példájaként jött létre és működik a Szegedi Tudós Akadémia, mely a legtehetségesebb fiatalok számára biztosít képzési lehetőséget. Az innovatív iskolarendszer kollégiumberuházása jelenleg szünetel, melynek ügyét egyes médiumok a politikai csatározás eszközeként használták fel. Hegyi Péter programigazgató a vezetőség nevében hangsúlyozta: a tudósakadémia nem kíván politikai csatatérré válni.

Koós Kata

Szeged, 20200918. Szegedi Tudós Akadémia kollégium épület felújítása áll. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Tudós Akadémia létrehívásának gondolata a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója apropóján rendezett, nemzetközi konferencia kapcsán fogalmazódott meg az alapítókban. A rendezvényre kilenc Nobel-díjas kutató érkezett a településre, hatalmas érdeklődésnek örvendett a fiatalok körében.

Több ezer tehetség

Az újszerű iskolarendszer a kiugróan tehetséges gimnazista és egyetemista diákok számára biztosít lehetőséget 16 és 36 éves koruk között, hogy mentorprogram keretében a legkiválóbb nemzetközi kutatóktól tanulhassanak, valamint laboratóriumokban részt vehessenek a tudományos kutatásokban. Legfőbb célja, hogy a tehetséges fiatalokat diplomájuk megszerzése után is szülőhazájukban tartsa megfelelő anyagi támogatás és laboratóriumi körülmények biztosítása révén.

– Jelenleg 123 gimnázium több mint kétezer diákja kap tőlünk oktatást. Közülük kerül ki az a 64 legkiválóbb tehetség, akik beköltözhetnek majd a kollégiumunkba – fejtette ki Hegyi Péter, egyetemi oktató, a Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója.

Harmadik pillér

A tudósakadémia harmadik pillére ugyanis egy kollégium létrehozása. 2015-ben a jogilag lehetséges legalacsonyabb áron vásárolták meg a szegedi önkormányzattól az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületét, melynek felújítására 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásban részesültek. A beruházást a szegedi városvezetés további 150 millió forinttal támogatta, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia, a szegedi egyetem és a gyógyszeripar is az ügy mellé állt anyagi támogatás biztosításával. Az örökségvédelem alatt álló épületre vonatkozó, bonyolult bürokratikus kötelezettségek teljesítése okán a munkálatok 2018 őszén kezdődhettek meg, az idő közbeni építőipari áremelkedések miatt a beruházás összköltsége jóval magasabbra nőtt, mint a 2015-ös tervezet. A felújítás hetven százaléka teljesült, jelenleg azonban szünetelnek a munkálatok.

Példás összefogás

Hegyi Péter a Délmagyarországnak elmondta, a beruházás folytatására vonatkozó kilátások biztatóak, a kormányzat részéről keresik a lehetőségeket a befejezéshez szükséges támogatás biztosítására. A közelmúltban azonban több hírportálon is igyekeztek a politikai csatározás eszközeként felhasználni a kollégium jelenlegi helyzetét, mely a programigazgató elmondása alapján mélységesen elszomorította a tudósakadémia vezetőségét.

– Az egész programra az a jellemző, hogy politikai nézetektől függetlenül támogatják. Eddig a politikai csatározásoktól teljesen függetlenül, kizárólag a tudományra koncentrálva tudtunk működni, és a jövőben is így szeretnénk. A célunk a fiatal magyar tehetségek támogatása, nem szeretnénk politikai csatatérré válni – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában