Október közepétől igényelhetnek támogatást a civilek

2020.09.09. 17:53

Megyénk civilszervezetei országos második helyen állnak nyertes pályázataikkal

Működésükhöz és szakmai tevékenységükhöz igényelhetnek forrást, valamint egy egyszerűsített kérelmet is benyújthatnak hamarosan a civil szervezetek. Szerdán Szegedre érkezett a Civil Info – NEA 2021 című programsorozat. Kiderült, megyénk élen jár a pályázásban.

K. A. R.

Szeged 2020.09.09. Szalay-Boborvniczky Vince helyettes államtitkár tartott beszédet a Kormányhivatalban megrendezett civil információs fórumon fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Október 12-én újabb pályázati lehetőségek nyílnak meg a civil szervezetek számára, akik működésükhöz és szakmai tevékenységükhöz igényelhetnek forrást, valamint egy egyszerűsített kérelmet is benyújthatnak majd a Nemzeti Együttműködési Alapban – közölte szerdán Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterlenökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban megtartott Civil Info – NEA 2021 című programsorozat szegedi eladásán az államtikár elmondta, idén már nem 200, hanem 300 ezer forint támogatást kérhetnek az egyszerűsített pályázat során a szervezetek. Hozzátette, aki erre a kiírásra jelentkezik, biztosan nyer. Megtudtuk, megyénk civilei élen járnak a pályázásban, országos második helyen állnak, tavaly 312 millió forintnál is több támogatást nyertek.

Lapunk kérdésére elmondta, idén csaknem 15 milliárd forinttal segíti a szervezeteket a kormány, ez a 2016-os keretösszeghez képest csaknem 10 milliárd forinttal több. A forrást tovább növelte ebben az évben a Magyar Falu programban meghirdetett civil alap is, amire négyszeres volt a túljelentkezés. Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte, hazánkban 60 ezernél is több szervezet működik, ez majdnem akkora, mint egy nagyobb város lélekszáma.

A szerdai civil fórumon felszólalt Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a megyei önkormányzat már dolgozik a területfejlesztési koncepción, ami alapját képezi az uniós források felhasználásának 2021-27 között. Hozzátette, a tervek kidolgozásába a civileket és a vállalkozásokat is bevonják, hogy a jövőben fejlesztések nóminél elfogadottabbak legyenek társadalmilag.

Mikecz Péter, Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, hogy a szolgáltatásaikat, a hatósági tevékenységeiket úgy alakítják, hogy minél emberközpontúbb legyen, és hogy a civilek minél könnyebben, minél kevesebb akadály nélkül tudják elintézni. Megjegyezte, a szervezetek az egész országban kiemelkedő szerepet vállalnak, ez a pandémiás időszakban is megmutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában