Röszkén zárult

2020.09.10. 13:42

Megyénken is áthaladt az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás

A magyarok összetartozására, a mindennapos mozgásra és a vérkészletek pótlására figyelmeztettek az Egy vérből vagyunk címet viselő jótékonysági futással, ami megyénk több települését is érintette. A közös sporton keresztül a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumnak nyújtottak segítséget.

Kiss Anna

Idén Szarvastól – Budapesten és Kecskeméten át – Röszkéig futottak a résztvevők.

Fotó: Kuklis István

A szeptember 6-ai szarvasi rajt után a röszkei kis határnál értek célba az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői csütörtökön, akikhez Szegeden, a Honvéd téren számos megyében élő csatlakozott, a 18 kilométeres távot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is teljesítette. Potápi emlékeztetett, 2020 a nemzeti összetartozás éve, valamint az erős magyar közösségek éve is, ezt jelképezi a jótékonysági futás.

Határok nélkül

– A mindennapos testmozgásra és a véradás jelentőségére is felhívjuk a figyelmet, hiszen a járványhelyzet alatt csökkent a vérkészletek mennyisége hazánkban, amit pótolni kell – tette hozzá Potápi.

Megjegyezte, kiemelten fontos, hogy a határon túli magyarokra is figyeljünk, ezért minden évben más, a országunktól elcsatolt területet és ott lévő intézményt támogatnak a futáson keresztül, ezúttal a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumnak nyújtanak segítséget. A röszkei célba érve arról beszélt, hogy a magyarok között sosem lesznek határok, még ha lélekben nem is tudjuk Trianont elfogadni.

Kettős üzenettel

Gui Angéla önkéntes főszervezőtől megtudtuk, eredeti tervük az volt, hogy a Kárpát-medence összes magyar gyermekével együtt futnak be a célba a határ másik oldalán, de a vírus mindent átírt, így Röszkénél véget ért a közös sportolás, azonban amint lehetőségük lesz rá, a maradék 150 kilométert is lefutják Szerbiában.

– Kettős üzenete van az egy vérből vagyunk mondatnak, hiszen közös vérből valók vagyunk a határon túl élő magyarokkal, ugyanakkor a vér csak vérrel pótolható, ezért fontos, hogy minél többen menjünk el vért adni és pótoljuk a hiányt. Aki vért ad, az abból ad, ami a legdrágább – emelte ki a főszervező.

Becsületes magyarok

Az Emmausz Fiúkollégiumot húsz kerékpárral, egy nagy hűtővel és lábtenisz asztallal támogatták, valamint ha a határon túl tudják folytatni a futást, akkor további sporteszközöket visznek majd a fiataloknak Gui Angéláék.

Kalapis Stojan szalézi szerzetes, a muzslyai Emmausz Fiúkollégium igazgatója arról beszélt, hogy a Délvidéken folyamatosan érzik a magyar kormány támogatását, és nagyon hálásak, amiért segítik őket.

A röszkei határnál érmekkel jutalmazták a résztvevőket, majd Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja átvette az esemény stafétáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában