Munkagépek zajára ébredtek a lakók – madarak, mókusok menekültek

2020.09.18. 10:05

Tarvágás a Nyitra utcában

2017-ben egy minisztériumi rendelet miatt tarra vágták a Nyitra utcai kiserdő egy részét a légvezetékek 13 méteres körzetében. Akkor hatalmas felháborodás lett az ügyből, az áramszolgáltató új fák telepítését ígérte. A napokban ismét munkagépekre ébredtek az utcabeliek. Az indok ugyanaz, mint három éve.

Farkas Judit

Szeged – 2020.09.14. Brutális tarvágás a Nyitra utcai magasfeszültségű távvezetékek alatt. A területet még nem rendezték. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szegedi olvasónk, Kontraszti Éva kereste meg lapunkat hétfőn a hírrel: megint tarra vágták a Nyitra utcánál a kiserdő egy részét. Reggel sok környéken lakó felfigyelt a zajra, olvasónk menekülő mókusokat, madarakat látott. Sokadmagával szeretné tudni: miért volt erre szükség? Miért nem elég megnyesni a fákat, bokrokat, hogy azok ne közelíthessék meg a vezetéket? Kora délután jártunk a helyszínen, akkor már nem láttunk munkagépeket, csak a letarolt területet.

2017-ben ugyanez történt

2017 óta tudjuk, hogy egy minisztériumi rendelet alapján a légvezetékek 13 méteres körzetében nem lehet olyan növény, amely négy méternél magasabbra megnő. 2017-ben ugyanis már megtörtént ugyanez: akkor utcafórum lett az ügyből, az áramszolgáltató ígéretet tett a növények pótlására. 2018 októberében írta meg lapunk, hogy az első ütemben 200 darab kétszer iskolázott, két méternél magasabb fát ültetnek el. A közgyűlésen Ménesi Imre, a körzet önkormányzati képviselője akkor elmondta, hogy az önkormányzat kertészeti tervet készíttet, és további 200 csemetét biztosít. A fákat hároméves ütemterv alapján ültetik el, új ligetes zöld területet alakítanak ki.

Invazív fajokat vágtak ki

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Közművek kommunikációs osztályát. Arról tájékoztatták lapunkat: ahhoz, hogy a villamosenergia-szolgáltatás zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is, elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak folyamatos és tervezett gallyazása. A most elvégzett gallyazás és ritkítás során a társaság gallyazópartnere a jogszabályok maximális betartásával csak a hálózat megközelítését akadályozó és egyébként tájidegen, invazív fajnak számító keskenylevelű ezüstfákat, zöldjuharokat távolította el. A föld feletti vezeték biztonsági övezetében ugyanis tilos olyan növényzet telepítése és tűrése, amely akadályozza, hogy a nyomvonalat és az oszlopokat járművel megközelítsék.

Környezetvédők

Az NKM Áramhálózati Kft. az elmúlt években egy, a társaság által finanszírozott fatelepítési akcióban, a szegedi önkormányzattal együttműködve 200 facsemetét ültetett a területen, ahol korábban a vadon nőtt növényzet és az illegális szemétlerakók nehezítették a Szeged város áramellátását szolgáló hálózat és alállomás üzembiztonságát – utaltak vissza a 2017-es ígéretre. Valóban láttunk facsemetéket a 13 méteres körzeten kívül. Illegálisan lerakott szemetet és hajléktalantanyát viszont most is találtunk a kiserdőben, aminek egy részét vécének használják a nyomok szerint. A lakók jelezték, felveszik a kapcsolatot a környezetvédőkkel, a fejleményekről később beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában